• Sint-Laureins

Amper 7 maand geleden met veel succes en enthousiasme geopend. En nu moet Sébastien Teichman wegens een brutale nachtelijke diefstal zijn ‘Brilsente’ (naam voor zijn brillenzaak in St.Laureins) uit armoe en gefnuikte desillusie al sluiten. Eerst wil hij tot ongeveer eind oktober nog snel een uitverkoop houden, want de dieven namen (gelukkig?) vooral zonnebrillen mee.

Ondertussen kijkt de optieker uit naar een vast werk in de sector. Ook zijn vrouw Riet, nog in zwangerschapsverlof, zal van werk veranderen. Met de opbrengst van zijn uitverkoop hoopt hij nog een flink deel van zijn onlangs voor de opening aangegane hoge banklening te kunnen aflossen. Lees het trieste verhaal van hoe het leven van een familie in een oogwenk compleet overhoop kan worden gehaald….

Vrij spel
De nacht van maandag 23 juli wordt Sébastien om 2.30 u wakker omdat hij de baby hoort schreien. Hij slaapt met zijn gezin (dochter van 7 en zoon van 13) boven de winkel langs de Leemweg.

Hij gaat ook nog eens naar beneden voor een korte plasbeurt. Daar vindt hij zijn terrasdeur wijd open en voelt onmiddellijk onraad, al had hij niets gehoord. Geen vensterglas ingeslagen, de deur niet geforceerd. Alleen het sleutelgat open geboord. In de aanpalende winkelruimte vindt hij zijn rek met zonnebrillen compleet leeg. Verder geen braak, geen wanorde.
Hij herinnert zich hoe hij de avond tevoren het geluid van zijn bewakingscamera had uitgezet om iets na te zien. En vergeten opnieuw in te schakelen. Stom, denkt hij nog, maar dan heeft de camera toch minstens iets opgenomen?
De camera werd door de dieven echter naar de muur gedraaid. Niets bruikbaars te zien.
Wel het tijdstip: kwart voor één. De inbrekers hadden ruim anderhalf uur vrij spel….

Ramp

Sébastien kon vrij snel een bilan opmaken. Hooguit 170 dure merkzonnebrillen werden van de showrekken gehaald. De bijhorende verpakkingsdoosjes bleven ongemoeid in de gesloten kasten.
Sébastien: “Dat moet allemaal slechts een paar minuten hebben geduurd. De buit is goed voor meer dan 32.000 €, plus 800 € cash geld uit de kassa en een professionele make-upkoffer van mijn vrouw Riet, haar gerief als schoonheidsspecialiste in bijberoep, ook wel 1.500 € waard. Tweemaal een ramp voor ons beide beroepen.(zucht) ”
De politie ging op zoek naar sporen. Tot nog toe zonder resultaat.
“Als mijn zonnebrillen van Serengiti, Michaël Kors, Ralp Lauren en Rayban aan een klein prijsje worden doorverkocht, ik zeg maar bijvoorbeeld 50 €, komt men toch snel aan een goede  8.000 euro,” rekent Sébastien na. ”De doorsnee van mijn gestolen exemplaren schommelden tussen 150 en 200 euro.”

Noodkorting

Gelukkig heeft Brilsente nog een serieuze collectie (gewone) brillen in voorraad, sommigen zelfs van de nieuwste collectie 2018. Daaronder verschillende topmerken zoals Armani, Liu.Jo, Ray Ban, Hugo Boss, Tom Ford, enz. En uiteraard kan onze optieker als vakman met 20 jaar ervaring nog voor de bijpassende brilglazen zorgen.
Vanaf deze week probeert hij met een “noodkorting” van minimum 50 % nog een leegverkoop te houden van de totale voorraad. Met gegarandeerde grote keuze omdat enkele leveranciers met voorraad bijsprongen, zelfs met nog zonnebrillen. Op de bijpassende glazen geeft Brilsente nu ook een noodzakelijke korting van 30 %. Dit alles tot einde oktober, tenzij Sébastien en zijn vrouw vroeger sluiten omdat alles is uitverkocht of het koppel vast werk heeft gevonden… Daarom wordt de winkel nu ook op dinsdag opengehouden. Alleen op zondag en maandag gesloten.
Of hij nu zijn binnenkomende klanten niet wat achterdochtig bekijkt, vragen we hem nog.
“Néén”, is zijn resoluut antwoord. “Ik heb voordien nooit een verdacht iemand op verkenning in mijn zaak gezien. Hier komt alleen ‘normaal’ volk uit de streek. Ik blijf denken dat een en ander een ongelukkig toeval is geweest. Een beetje mijn eigen schuld. Ik had nog geen geld voor een duur alarmsysteem en dat heeft ons genekt. Maar we leven nog… “ (lacht schamper).

Piet De Baets