In Brandenburg (Berlijn) is de 17-jarige Jelle Billiet eind april Europees kampioen Vrijspel geworden in de categorie U 17. Jelle Billiet uit Sint-Laureins versloeg in de finale de Franse speler Legendre met 200-66 in 10 beurten met o.a. een Century-reeks van 109.

Sinds een 3-tal jaren is Jelle aangesloten bij de Eeklose Biljartclub als jongste lid. Hij zette zijn eerste stappen als jonge biljarter in café De Eiktak op de Markt in Eeklo. Toen bleek dat hij wat aanleg had om te biljarten werd hij onder de hoede genomen van lid Freddy Staelens. Freddy geeft hem nog steeds privéles, ook bij Jelle thuis waar een biljart staat.
Vrij spel is niet hetzelfde als ‘drieband’, het spel waarin vooral Raymond Ceulemans 35 maal wereldkampioen werd. Bij vrij spel moet uw speelbal de twee andere ballen raken, al dan niet via bandcontact. In het ‘driebanden’spel integendeel moet de speelbal minimaal eerst drie keer een van de randen van de tafel hebben geraakt alvorens de tweede aanspeelbal te raken. Jelle is student bij de Maricolen in Maldegem.  Moeder is uitbaatster van het marktkraam ’Volle Maan’ (kaas-en zuivelhandel) op de donderdagmarkt te Eeklo, vlak naast het stadhuis.

(PDB)