• Eeklo

AZ Alma startte vorig jaar al met de bouwwerken voor een huisartsenwachtpost bovenop de spoedgevallendienst.  In deze wachtpost zullen vanaf vrijdagavond 4 januari 2019

aflossende en inslapende huisartsen in de weekends en op feestdagen consultaties houden. De wachtpost wordt ook de vertrekbasis van een rijdende artsenwacht naar patiënten uit de streek die niet meer tot aan het ziekenhuis kunnen komen. De MUG (urgentie/interventiewagen) blijft daarnaast ook 24/24 uur inzetbaar.
Voor dit alles werd de “vzw Huisartsenwachtpost Meetjesland”  opgericht, met dokter Karel De Crem uit Aalter (broer van)  als voorzitter. De start van deze centrale wachtpost houdt in dat de huidige plaatselijke huisartsenwachtdiensten in het weekend (vanaf vrijdagavond tot en met maandagmorgen) en op feestdagen wegvallen.

Nieuwbouw bovenop
Oorspronkelijk werd gedacht om een huisartsenwachtpost in de spoedgevallenafdeling te integreren, maar dat plan werd opzij geschoven voor een beter alternatief: een nieuwbouw bovenop het dak van de spoedgevallenafdeling. Dichtbij alle andere diensten en accommodaties van het ziekenhuis: radiologie, bloedonderzoek, operatiezalen, enz. en de aanwezige back-up van de 135 ziekenhuisspecialisten.
AZ Alma is graag gastheer voor de wachtpost. “Het zal ook een ontlasting voor het oneigenlijk gebruik onze spoeddienst betekenen”, zegt algemeen directeur Rudy Maertens. “Al te vaak melden patiënten zich daar aan met een letsel of klacht die eigenlijk perfect door de huisarts kunnen opgelost worden.”
Dokter Karel De Crem: “Patiënten zullen in de wachtpost terechtkunnen van vrijdagavond 19 uur tot maandagmorgen 8 uur, alsook op feestdagen, en is bereikbaar via de ingang van de spoedgevallendienst in AZ Alma. In de praktijk zullen overdag altijd vier huisartsen aanwezig zijn en twee artsen om huisbezoeken af te leggen. Voor de veiligheid van de arts, zullen deze laatsten gevoerd worden door een chauffeur. We werken in een gebied van aan het West-Vlaamse Oedelem en Beernem tot aan Wachtebeke, een gebied dat 200.000 patiënten omspant in 18 gemeenten. Uit andere huisartsenwachtposten leren we dat we zowat 160 patiënten per 24 uur mogen verwachten.”
Een afspraak maken voor een bezoek aan de wachtpost is niet nodig. Wie in het wachtgebied woont en een huisarts wenst, belt het centrale telefoonnummer ‘1733’

Piet De Baets