• Sleidinge
06/06/2021

Marc Van Wiemeerch van de gelijknamige Doe-het-zelfzaak op het Eeksken, is sinds zijn verjaardag einde 2018 op pensioen en kreeg van zijn zoon en zaakvoerder Koen (40) zijn levensverhaal in boekvorm als origineel cadeau. Een vrouwelijke journaliste schreef er meer dan 1 jaar aan.
Het boek liep van de drukpers begin 2020, maar de plechtige voorstelling ervan moest omwille van Corona 3 x worden uitgesteld.
Tijdens de aanstaande twee dagen vóór Vaderdag, op vrijdag 11 + zaterdag 12 juni is het na anderhalf jaar dan eindelijk zover.

Stunt
Marc, inmiddels genezen van prostaatkanker en fanatiek sportman, breit aan de lancering van zijn boek een heuse stunt. Hij wil 24 uur fietsen aan één stuk! Van vrijdag 15 uur tot zaterdag om 15 uur, met een toegelaten onderbreking van 5 minuten per uur. Slapen of lange rustpauzes zijn uitgesloten.
Rond de stunt wordt voor bezoekend publiek een reeks animaties toegevoegd en alle opbrengst, ook van het boek, is voor Kom op Tegen Kanker. Het wordt een Coronaproof event, met een bar op de parking, een hapje en drankje, een aanwezige dj die plaatjes op verzoek draait, koerstruien worden geveild en uiteindelijk met Markske van de Kampioenen die op zaterdag het boek op een speciale wijze zal komen promoten.
Alles gaat door, in en rond de gelijknamige winkel Van Wiemeersch, Eeksken 5.
Heel wat bekende figuren en vedetten hebben hun komst al bevestigd, waaronder Jelle Cleymans, Frankie Vanderelst, ex-voetballer Willy Wellens, tv-wielercommentator Frank Hoste, Roger De Vlaeminck en enkele acteurs van Thuis. Verschillende onder hen willen zelfs een eindje meefietsen.

Professionele begeleiding
De 24 uren zal Marc gedeeltelijk afwisselend op rollen (vooral de eerste nacht en zat. op de middag) en buiten in rondjes van 10 km rijden. Liefhebbers kunnen meefietsen. Drie fietstoeristenclubs, waarvan Marc lid is, nemen de organisatie op zich: Marcassou Lovendegem, Ghostbikers Sleidinge en Casino Knokke. De 10 km-rondjes worden gereden op vrijdag van 18-22 uur en zaterdag van 6 tot 10 en van 14 tot 15 uur.
Marc laat voor zijn stunt niets aan het toeval over. Hij is al langer een fervent sporter, vooral op de fiets. Hij deed al 3 x mee aan de 1.000 km voor KOTK waar 4 dagen lang 250 km wordt gefietst, of ongeveer 9 u per dag. In de winter traint Marc op de piste aan de Gentse Blaarmeersen en in de zomer trekt hij er 3 x per week op uit met een paar vrienden voor telkens een paar uur fietsen. Hij noemt zichzelf een ‘sociale’ sporter, want hij sport het liefst in gezelschap.
Voor zijn komende stunt laat hij zich al maanden begeleiden door een personal coach en kinesist met wie hij regelmatig avonden vol fietst van 90 km aan een ritme van 35-40 km/u. afgewisseld met fitnesstrainingen. Zijn coach nam zelf al enkele malen deel aan de iconische Hawai-marathon ‘Iron Man’..
Voor zijn stunt zou hij graag minimum 25.000 € verzamelen. Alles in het omlijstend programma is dan ook betalend voor KOTK.

Doener, durver, denker
Het cadeau van de zoon werd een levensverhaal in 187 bladzijden en kost 29,29 €.
“Zeg maar Marc” is de titel, en de vlag dekt duidelijk de lading.
Het boek gaat geen enkel item uit de weg. Uit welk nest komt hij? Waarom begon hij zijn eigen zaak? Hoe raakte hij binnen in de spelershome van Club Brugge? En wat beweegt hem om jaar in jaar uit energie- en tijdvretende opendeurdagen te organiseren, als waren het Vlaamse kermissen? Hij deelt ook met de lezer wat hem spijt. Welke zijn drijfveren zijn. En hoe hij moeilijke momenten, zoals de winkelbrand en prostaatkanker, te boven kwam.
Zijn slogan en levensmotto: niet bij de pakken blijven zitten, ‘nie neuten, nie pleujen’. Hij is een doener, een durver ook en een denker.
Zijn verhaal is doorspekt met rake getuigenissen en anekdotes. Met zijn moeder op ronde om gasflessen te leveren. Zijn hooggespannen zenuwen wanneer hij als twaalfjarige op een wedstrijd een lied van zijn idool Marc Dex zingt. Zijn onzekerheid als hij in de Lembeekse dancing Tijl de vrouw van zijn leven ontmoet. Zijn extreem verkrampte lijf tijdens de 1.000 kilometer voor Kom op tegen Kanker, waardoor hij niet meer van zijn fiets raakte. Door dit alles krijgt u als lezer een unieke inkijk in Marcs hoofd én hart. Geschreven in een anekdotische en boeiende stijl.

Voorbeeld
Marc is sinds 1976 gehuwd met Marianne Demaret, heeft een zoon Koen die samenwoont met vriendin Maaike Johanna Lievens en is fiere opa van kleine Fons en Jef.
Koen Van Wiemeersch: “Vader is voor mij een inspiratiebron voor vele zaken. Sinds 2018 is hij dan wel op pensioen, maar nog steeds staat hij me dagelijks bij. Hij heeft een zeer typische persoonlijkheid; dynamisch, charismatisch, sociaal gedreven, competitief, eigenzinnig, ondernemend ... Geld of winstbejag was nooit zijn drijfveer, mensen samen brengen des te meer. Hij is altijd bezig, zit nooit stil, ook al was stilstaan soms eens de aangewezen optie.. Het is dan ook niet eenvoudig om in zijn voetsporen te lopen en hetgeen hij heeft uitgebouwd verder te zetten. Zijn aanpak creëert verwachtingen die ik niet helemaal zal inlossen omdat ik een andere manier van aanpakken heb, eerder rationeel en pragmatisch, maar met dezelfde zin voor ondernemen. ‘Gewoon blijven’ draag ik zeker mee als zijn gouden advies, samengevat in zijn levensmotto: ‘alleen ga je sneller, maar samen kom je verder”.

Piet De Baets