• Ronsele

“Landgoed Den Oker” is voor menig Meetjeslander één der favorieten waar telkens opnieuw met genoegen naar wordt teruggekeerd. En daarvoor worden diverse goede redenen opgegeven.

Het restaurant van Dietrich De Grave (51) ligt ietwat landelijk verscholen achter de brug van Stoktevijver, dicht tegen het afleidingskanaal (de ‘vaart’), op de grens van Ronsele en Waarschoot, en het vraagt bij een eerste rit wel wat zoekwerk ondanks de talrijke gele wegwijzers onderweg. Een fraaie hoeve uit 1902 werd verbouwd tot een heus aangelegd ‘domein’ van 6.000 m2. Vanaf de privé parking voor 50 wagens leidt een perfect onderhouden en afgezoomd dreefje naar de imposante ingangsdeur. De patron ontvangt alle bezoekers uitzonderlijk zélf en komt daarvoor persoonlijk enkele minuten van achter zijn fornuis. Een maître  neemt de mantels aan. Men voelt er zich onmiddellijk thuis.
Telkens wij er op bezoek gaan – we volgen Dietrich al meer dan 25 jaar – is er iets dat ons intrigeert. En telkens opnieuw voelen we een journalistieke kriebel om er een stukje aan te wijden. Maar Dietrich hield hiervoor altijd zelf de boot af, als allerminst vragende partij. Tot vorige maand…

“We hebben al jaren gemiddeld 250 reservaties per week, inclusief de weekends, en moeten velen telkens beleefd vragen of ze hun datum naar wat later kunnen verschuiven”,  zegt hij ons verontschuldigend. En een blik op zijn website bevestigt zijn aangekruiste volzette data, o.a. vele weekends tot het einde van november en het Kerstweekend.
“Maar nu heb ik ter gelegenheid van ons 25-jarig bestaan in Zomergem heel wat interieurwerken laten uitvoeren met een complete make-over, dat mogen de klanten wel eens weten. En onze wildmenu’s komen er aan (lacht).”

Geen sterren
Dat onder andere de Michelingids al diverse jaren zijn succesvol bestaan nog niet erg heeft opgemerkt, deert Dietrich helemaal niet.
“De gemiste sterren liggen op het bord van mijn klanten”, lacht hij onze opmerking weg.
Vaste en toevallige bezoekers zullen dit volmondig beamen. Zijn op en top gastronomische keuken is het perfecte equivalent van de ‘klassieke Franse gastronomie’, zonder veel modetrends of avant-garde toetsen, maar doorspekt met nooit eerder geproefde nieuwigheden, lekkere smaakvariaties en eigen creaties. Verschiet niet als je de wat vergeten gerechten als ‘reebok’ of lekkere ‘kervelknolletjes’ op het (degustatie)menu aantreft. Pastinaak, warmoes of peterseliewortel zijn volgens chef Dietrich de beste vrienden van wild, lam en vis.
Hier geen frieten of extra porties (‘repasses’), maar perfect uitgebalanceerde volumes met biologische zuivere en verse aanvoer, zowel uit eigen omgeving als uit verre exotische landen. Brood, banket, ijs, sorbets, desserts - noem maar op -  het wordt allemaal in eigen huis dagelijks vers bereid. Zelfs de aardappelen worden hier nog met de hand geschild…
Zo komen alle filet purs van vrij rondlopend vee niet ingevroren uit Australië en de hazenruggen enkel uit Noord-Holland. Hier geen ingevroren wild uit Polen of Tsjechië, maar zoveel mogelijk vers aangevoerd. Dietrich houdt niet van diepgevroren producten omwille van 40% kwaliteitsverlies bij het ontdooien. Als gekwalificeerd wijnkenner en sommelier zal hij je met plezier een bijpassende Franse kasteelwijn aanraden en door Sandra in je glas laten schenken. Zijn goed gevulde wijnkelder bevat gerenommeerde wijnen in  alle prijsklassen.

Jachtpaviljoen
Het interieur combineert op een unieke wijze authenticiteit, moderne kunst en antieke meubelen met een exotische toets. Het aperitiefsalon is een paar maand geleden in een gezellig koloniale  jachtlounge omgedoopt met jachttrofeeën aan de muur en alle zetels overtrokken met luipaard- en wilde dierenlook. Voor de rokers is er een apart rooksalon voorzien. De 7-koppige vast ingeschreven brigade, waaronder de chef zelf en echtgenote Sandra, een sous-chef (Johnny, al 30 jaar de rechterhand in de keuken), een patissier, twee maîtres en een tournant (allround hulpkok) wordt door Dietrich in en vanuit de keuken met korte aanwijzingen vakkundig geleid. En moeder De Grave (80) springt in drukke tijden soms eens bij voor de eindafrekeningen.

Wild
Een ‘weeklunch’ (’s middags en s‘ avonds, ook op zaterdagmiddag) wordt met een aperitief, voor- en hoofdgerecht, dessert, koffie en versnaperingen, 1 glas rode en witte topwijn, inclusief dienst en btw, aangeboden voor 50 €.
Het populaire ‘weekendmenu’ wordt met dezelfde 4 gangen extra uitgebreid met een kaasbuffet en een selectie van 3 soorten aangepaste kasteelwijnen voor 90 € (all-in).
Voor het verrassingsmenu (2x per jaar), vol culinaire vergeten hoogstandjes, is reservatie ver op voorhand aan te raden. Deze degustatiemenu staat onder vaste bezoekers algemeen bekend als “Top of the bill” in Den Oker en zal daarom voor maart volgende jaar al half november aanstaande volgeboekt staan. De prijs hiervoor is steevast 59,5 € en bestaat uit 6 gangen, waaronder twee voorgerechten, hoofdgerecht, dessert en aangepaste wijnen.
Van zondag 15 oktober tot 15 december begint het jachtseizoen. Gastronomische fijnproevers met een verfijnde en gecultiveerde smaak worden dan hier met onovertroffen hertenfilet en/of hazenrug verwend. Maar ook andere wildgerechten als fazant staan evengoed op de keuzekaart.

Allergieën
Allergieën of intoleranties komen meer voor dan we denken. Ben je als zovelen in ons land allergisch voor gluten, lactose, schaaldieren of bepaalde groenten, dan moet je vooral op je voeding letten. Belet je dat om voortaan op restaurant te gaan? Voor wie bij Dietrich langsgaat valt die vrees weg, want hij onderkent uw probleem en heeft er een elegante oplossing voor.
Dietrich: “Mijn tip voor dergelijke mensen is heel eenvoudig. Spreek mij over het probleem reeds aan bij de reservatie op voorhand en ik pas het menu individueel aan. Ik  weet perfect welke producten en ingrediënten van het menu moeten worden geschrapt. Iemand met een allergie mag niet àlles eten, maar gelukkig wel heel veel. In mijn keuken hangt een lange lijst met 14 van de meest voorkomende allergieën. Achttien procent van mijn cliënteel heeft er last van, en daar reken ik ook nog de veganisten (geen vlees, vis en dierlijke producten, nvdr) en vegetariërs (geen vlees of vis wel zuivel en eieren, nvdr) bij. Zowel in mijn lunchmenu als in het degustatiemenu kan ik gerechten op maat van dergelijke mensen aanpassen. Tenminste als ik op voorhand geraadpleegd ben.”

Twee dagen gesloten
Om zijn horecabedrijfje zo goed mogelijk te runnen voelt Degrave zich verplicht om twee dagen in de week te sluiten: op maandag en woensdag. Deze dagen besteedt hij dan fulltime aan veilingbezoeken in Gent en Brussel, aan het contacteren van toeleveranciers en plaatsen van bestellingen, onder meer voor verse visaanvoer uit Yerseke. Zo huldigt hij een gouden regel: geen stockage in huis, altijd opnieuw vers ! Een 5-dagenweek van 80 uren kloppen is geen uitzondering voor hem.

Piet De Baets

 

Limoservice
Voor speciale gelegenheden zoals verjaardagen, vieringen of exclusieve verrassingen kan Gasthof Den Oker een limo-service aanbieden in samenwerking met Westlimousine uit Poelkapelle. Niet minder dan 6 uitgerokken witte of zwarte limousines, met elk 8 plaatsen, een sterrenhemel en bar aan boord, halen koppels en hun gezelschap thuis op, zetten ze af aan het restaurant en voeren ze achteraf veilig terug. Onderweg worden de passagiers op een glaasje champagne vergast. Deze exclusieve VIP-service kan via de website bekeken en geboekt worden.

B&B hotelservice
Gedaan met alle BOB-zorgen. Landgoed Den Oker werkte in samenwerking met 2 Meetjeslandse B&B’s een nieuw gastronomisch concept uit. Het achterliggend idee? Gezellig gastronomisch tafelen en onbezorgd een glaasje kunnen drinken waarbij je nadien in de buurt kwaliteitsvol zonder enige zorgen kunt overnachten. De klanten kunnen een kamer reserveren bij één van de 2 B&B partners waarbij de uitbater je naar het restaurant brengt. Gedurende de middag of avond kan je dan zorgeloos genieten van de culinaire verrassingen om nadien terug opgehaald te worden. Na een heerlijke nacht slapen, kan je genieten van een uitgebreid ontbijt bij de B&B partner. Het lunch arrangement kost 255 euro voor twee personen of 325 voor het gastronomisch menu, overnachting, vervoer en ontbijt inbegrepen. Reserveren gebeurt via de sites van de partners: Summergem te Zomergem en ‘T Heerenhuys te Ursel.