• Adegem

Het dagblad “De Tijd” publiceerde op 14 juli een interview met filosoof Marc De Kesel uit Adegem, broer van Jozef, de aartsbisschop. In de marge worden de 5 bekendste inwoners van Adegem genoemd. Dat vier van de vijf ‘De Kesel’ heten zal wel niemand verwonderen, maar wie is de vijfde?

Bekende familie
De stamboom van algemeen bekende ‘De Kesels’  begint met Leo De Kesel (1903-2001), ooit hulpbisschop van het bisdom Gent en zoon van August (burgemeester van Adegem van 1921 tot 1938).
Dan volgt Albert De Kesel, 18 jaar lang eveneens burgemeester van Adegem van 1953 tot 1970, vader van elf kinderen, waaronder Jozef (zie verder).
Daniël Omer De Kesel (1912-1996) was pater Norbertijn in Averbode en uitgever van de jeugdbladen ‘Zonneland’ en ‘Vlaamse Filmkes’. Bij de lezertjes was hij beter bekend onder zijn schuilnaam “Nonkel Fons”.
De bekendste van de familie is zeker huidig aartsbisschop (en kardinaal) Jozef De Kesel (1947).

Muziekgoeroe
De vijfde bekendste Adegemnaar is volgens De Tijd en Wikipedia Adriaan Van Landschoot (70), vader van Maldegems gemeenteraadslid Jason, destijds actief in een heel andere dan geestelijke branche.  Hij was in de tijd van zeezender Veronica de oprichter van het illegale Atlantis, het immens populaire radio-piratenschip met duizenden fans en luisteraars in Vlaanderen. Adriaan had diverse boetieks onder de naam Carnaby en lanceerde later in de muziekwereld als producer-manager o.a. Marc Aryan, zangeres Petra, mannengroep Good Shape, Dream Express en het project Adya Classic. Met Dream Express en hun solo zangeres Stella nam hij in totaal tweemaal deel aan het Eurovisiesongfestival voor België. Hij behaalde er met zijn vedetten éénmaal de 7de (1977) en 1 x de vierde plaats (1982). Hij bouwde het bekende Witte Huis in Adegem. Zelf week hij op latere leeftijd uit naar een villa in Drongen aan de Leie.

Piet De Baets