Vliegclub Ursel mag dit weekend 40 kaarsjes uitblazen en dat zal gevierd worden met een bijzondere editie van het tweede grootste luchtvaartevenement in Vlaanderen. De Seaking, het vliegend icoon van het 40ste Smaldeel uit Koksijde, zal de ster zijn van deze editie. Maar zeker niet het enige hoogtepunt.

“We proberen telkens onze opzet van familie evenement te behouden en het ganse gezin dicht bij de magie van het vliegen te brengen. Een bezoeker moet luchtvaart kunnen ademen en beleven, dan pas is onze doel bereikt”, zo vertelt coördinator Kurt Plyson. “Naast de Seaking zullen er zo’n 70 vliegtuigen neerstrijken op de Urselse tarmac.”

Aviation in de film
Het publiek kan genieten van vliegtuigen in een statische tentoonstelling en van ettelijke demonstraties in de lucht. Verder een expositie rond het hoofdthema van Ursel Avia 2018, met name “Aviation in Movies”. Diverse film- en documentairemakers lieten de voorbije jaren het vliegtuig zelf schitteren naast acteurs die als piloten de rol van hun leven konden spelen.
Eind jaren ‘80 werd iedereen omvergeblazen door de wervelende dogfights in Top Gun. Het ontstaan van supersonisch vliegen en de beginjaren van de ruimtevaart werden virtuoos in scène gezet in The Right Stuff. Beklijvende oorlogsfilms tonen prominent de rol van luchtvaart op beslissende momenten. “The Battle of Britain, The Red Baron, Apocalyps Now, enz… behoren tot ons collectief geheugen. Ook dichter bij huis werd met “Windkracht 10” een serie en film gemaakt rond de levensreddende en intussen legendarische Seaking SAR-helikopter van de luchtmachtbasis Koksijde, de ster van Ursel Avia 2018!
Recent nog werden documentaires over de F-16 van de Belgian Air Force en de MUG-heli enorm door de kijkers gesmaakt. In Loods 1, maar ook buiten in de statische show, zal men de bezoeker via een unieke expo AVIAction de sfeer van “Aviation in movies” laten proeven.

F-16
Qua deelnemerslijst is er een internationale militaire invulling. “De Britse luchtmacht (RAF) zal present zijn alsook de Franse en Nederlande luchtmacht naast een opvallende deelname van onze eigen luchtmacht. De Belgische Luchtcomponent, zoals dit nu noemt, treedt aan met een grote Airbus A321 die binnenin te bezoeken is, verder zal er een grote drone te zien zijn en kan je zelfs plaats nemen in een echte F-16. Om onze voetballers in Rusland te steunen komt het Red Devils demonstratieteam twee dagen het beste van zichzelf geven in een sierlijke voorstelling, alsook het demoteam A-109.
Maar vooral aandacht dus voor de Seaking. Deze reddende engel van het 40ste Smaldeel gaat haar laatste jaar in functie in. Begin 2019 wordt de fakkel definitief doorgegeven aan de opvolger NH-90 Caiman.
“De luchtmacht wil dit afscheid niet onopgemerkt voorbij laten gaan en laat de Seaking en haar bemanning een eervolle afscheidstournee vliegen met de naam “Farewell Tour”. En die tournée start dus bij ons op Ursel Avia”, aldus voorzitter en Ursel Avia director Jo Van de Woestijne.

Meevliegen met vogels
Een bijzondere deelnemer is Christian Moullec, Fransman en meteoroloog. Gepassioneerd door natuurbehoud en vogelbescherming tracht hij sinds 1995 wilde vogels te trainen om veilige routes te volgen tijdens hun trek naar het zuiden. Hij leert vogels samen met hem vliegen, hij in zijn ULM, zijn gevleugelde vrienden naast hem samen in de lucht. Een uniek schouwspel dat Christian zowel op zaterdag als op zondag zal voorstellen.

Wereldoorlog iconen
De lijst “Aviation in Movies” deelnemers wordt nog aangevuld met WO II iconen Spitfire en Mustang, Vietnam veteranen Skyraider en de wereldberoemde Huey helicopter. We vergeten zeker ook niet het homebased formatieteam The Victors. Tal van andere vliegtuigen, helikopters, randanimatie en bijzondere sfeer zal terug duizenden bezoekers een schitterende luchtvaartdag bezorgen.

De deuren gaan op 30 juni en 1 juli telkens open van 10 uur tot 18u. Een ticket kost aan de kassa 10 euro, kinderen tot 12 jaar gratis. Meevliegen kan ook! Meer info kan je vinden op de Facebook pagina van Ursel Avia en op de website www.urselavia.be .  

Piet De Baets