• Sint-Laureins
16/10/2022

Na maanden van voorbereidingen was het vorige week eindelijk zover. Ondanks felle protesten vanuit de gemeente en zijn bestuurders, arriveerden de eerste asielzoekers in het Godshuis. Eind vorige week een eerste groep van 29 mensen, begin deze week nog eens 15 man. “Het gaat voorlopig om enkele families en alleenstaande mannen” zegt centrumleider Erwin Temmerman.
De komst van de asielzoekers blijkt nog steeds geen evidentie al neemt de oppositie voor het gegeven af. “Het is inderdaad geen evident gegeven” weet centrumleider Erwin Temmerman. De man is gepokt en gemazeld in de materie en gaat met zijn kennis van elders aan de slag binnen Sente. De gemeente en vooral het gemeentebestuur trachtten maanden lang het centrum tegen te houden maar de opeenvolgende staatssecretarissen Sammy Mahdi en Nicole De Moor (CD&V) hielden voet bij stuk. Sinds half oktober zijn de eerste asielzoekers dan ook aangekomen in Sint-Laureins. Ze werden ontvangen door medewerkers van het Rode Kruis.
“De eerste bewoners zijn donderdagmiddag aangekomen” zegt Temmerman. “Deze week stijgt het bewonersaantal richting 75. Het aantal wordt in de komende weken stelselmatig verder opgebouwd naar de maximumcapaciteit van 240 bewoners. Dit in functie van de aanwerving van het personeel dat de asielzoekers moet ondersteunen. Zij moeten immers zorgen dat alles goed verloopt, in het oog houden dat iedereen op de kamer is vanaf middernacht tot 6 uur ’s morgens en dat de eerste bezoeken aan de lokale handelaars onder begeleiding verlopen.”
Om middernacht thuis
Het Sentse asielcentrum is een open centrum. Dat wil zeggen dat de bewoners er vrij binnen en buiten kunnen wandelen. Maar zoals overal in onze samenleving gelden hier ook een aantal regels. “Iedereen moet om middernacht binnen zijn en dat wordt door onze nachtbegeleiders gecontroleerd”, verduidelijkt Temmerman. Er wordt afgesproken – en dit in overleg met de winkels – dat niet iedereen te gelijk iets gaat kopen. Eerste bezoeken worden samen met onze begeleiders gedaan. Iedereen krijgt dagelijks 5 euro om in zijn levensonderhoud te voldoen. Mensen die een dag niet in het centrum zijn en hiervoor toestemming vroegen, krijgen die centen niet. Daar is heel wat opvolging voor nodig, maar uit andere centra leren we dat dit loont.” De Sentse gemeenschap zelf neemt een nog wat afwachtende houding aan, maar reageert maanden na de eerste berichten alvast een stuk gematigder. Ongetwijfeld de kracht van het proces.
(LK)

De asielzoekers arriveren per bus vanuit Brussel. (Foto: Rode Kruis)