Volgende zondag 25 september zal de N9 vanaf het Krügercentrum tot aan de Boelare verkeersvrij worden gemaakt. Tal van activiteiten vinden dan plaats in het Eeklose stadscentrum. Er is een Open Straatdag, een Verenigingenmarkt, een skeelertoertocht en –wedstrijd en een optreden van de Meetjeslandse groep Telefoenk. ‘We willen aantonen dat Eeklo een dynamische stad is op gebied van sport, toerisme en cultuur’, zegt burgemeester Koen Loete.

‘De stedelijke adviesraden en diensten slaan op 25 september de handen in elkaar en zullen allerlei activiteiten op gebied van jeugd, sport, cultuur en toerisme organiseren’, legt Koen Loete het programma uit. ‘Open Straatdag, een activiteit die we vroeger al organiseerden, keert nu bijvoorbeeld terug met een kleuterdorp, kinderanimatie, springkastelen, een hindernisbaan en motorritjes. Er zijn ook ballonvaarten op het Herbakkersplein. Voor deze Open Straatdag sluiten we de N 9 volledig af. Verder zullen heel wat sport-, jeugd- en culturele verenigingen present tekenen op een Verenigingenmarkt. Er is ook nog een skeelertoertocht, een wedstrijd met een prijzenpot van vijfduizend euro en een skeelermarathon voor wedstrijdrijders. Alle internationale toprijders uit de skeelerwereld hebben al hun deelname aan deze wedstrijd toegezegd. Het betreft namelijk de afscheidswedstrijd voor Eeklonaar Frank Fiers, die er na een succesvolle carrière van 24 jaar mee ophoudt. Frank is sinds 2005 werelduurrecordhouder skeeleren (36,51km in 1 uur). Hij hield er aan afscheid te nemen van zijn sport in eigen midden. Misschien ook vermelden dat het WK wielrennen, dat die dag doorgaat in Kopenhagen, op een groot scherp te zien zal zijn. De dag sluit dan af met een optreden van Telefoenk, een Meetjeslandse groep die rap lyrics brengt in een sappig Eekloos dialect.’ (Ives Boone)

EXCLUSIEF OPTREDEN: Wereldkampioen skeeleren komt

De inrichters van ‘Eeklo Leeft’, onder inpuls van de Eeklose sportpromotor Frank Fiers, slaagden er op het laatste moment nog in om Bart Swings, Belg en 3-voudig wereldkampioen skeeleren naar Eeklo te halen. Een optreden in België van deze veelgevraagde inline-skating en snelschaatskampioen is uiterst zeldzaam. Zijn optreden op de Grote Markt is voorzien rond 18 uur.