• Lembeke
05/12/2021

De 50ste jaargang van Taptoe is vorige week ingegaan. In het overzichtsartikel van oud-hoofdredacteur Marc Van Hulle stonden een paar leuke anekdotes beschreven (het geheimzinnige beest, de fietsenverkoop van Danny Vergauwe, enz.). Maar ondergetekende heeft nog een massa andere anekdoten en speciale gebeurtenissen in het geheugen, waarmee nog vele bladzijden van Taptoe zouden kunnen gevuld worden. Nu en dan zal ik er nog eentje ophalen dat de moeite van het vertellen waard is. Zoals het volgende bijvoorbeeld. (PDB)
Het was op de middag, midden de jaren ’80 van vorige eeuw. Ik zat op mijn bureel een soepje met boterhammen te verorberen, als plots de telefoon rinkelde. Een oud dametje meldt met trillende stem, duidelijk wat over haar toeren, dat er in de Lembeekse bossen zopas een mirakel is gebeurd. Ik kreeg op mijn verzoek ook wat uitleg. Ze wandelde zojuist met haar hondje vooraan in de Lembeekse bossen, op 100 meter van restaurant Ter Heide, en aan het Mariagrotje gekomen deed ze een kort gebedje. Op dat moment begint voor haar voeten plots een heuse bron te ontspringen…! Haar hondje, het zal wel Fifi genoemd hebben, was ’s morgens nog een beetje ziekjes maar dronk nu van dat bronnetje, en o wonder: hondje op slag genezen !
Een echt mirakel was volgens haar geschied.
Ik zeg, “mevrouw, kunt ge daar nog een beetje blijven wachten? Ik zal in mijn auto springen en onmiddellijk afkomen !” Snel belde ik naar fotograaf Michel Moens om ook na te komen en deze wereldgebeurtenis voor het nageslacht vast te leggen. Ikzelf was na 10 minuten al ter plaatse aan het miraculeuze bronnetje. Ik zag een miniem straaltje water, hooguit een boogje van 8 cm hoog, maar volgens de uitleg van het mevrouwtje was dat hier plots ontsprongen. Gisteren, op haar dagelijks wandelingetje met Fifi, was dat hier nog niet.
Enfin, ik heb er de volgende week een heus (groot) mirakel van gemaakt, de straal liet ik aangroeien tot bijna een fontein van een halve meter hoog en Fifi glunderde op de foto als bewijs van zijn miraculeus genezen toestand.
Het artikel, serieus in proportie opgeblazen, lokte stromen kijkers naar de Heihoek. Toen geloofden nog meer mensen in een mirakel dan nu. Uitbater Carl Van Hecke van Ter Heide bedankte mij voor de gratis publiciteit en de plotse belangstelling van bezoekers in zijn restaurant. De ‘bron’ lieten we wijselijk buiten beeld, maar vrouwtje en hondje kregen hoofdaandacht. Maar de onverwachte ‘clou’ kwam 3 maand later.
Toen kreeg ik een brief van de plaatselijke ‘Dienst Openbare Waterleiding’ om mij te bedanken, omdat ze daar - door mijn ophef - een kleine lek in de ondergronds passerende waterleiding hadden kunnen dichten…
Piet De Baets

FOTO: Omdat Lembeke gespaard is gebleven van het oorlogsgeweld laat pastoor Van Goethem in 1947 een Kapel oprichten ter ere van Onze Lieve Vrouw van Zoete Troost en Vrede. Deze kapel werd in 1949 ingewijd door Monseigneur Calewaert. Recht tegenover de kapel, aan de overkant van de bosdreef is er op de resten van een bunker een kleine Mariagrot opgericht (foto). Deze is verscholen tussen hoge struiken.