Hoeveel geluk kan je hebben in je later (professioneel) leven als je als bakker maar een paar uur slaap nodig hebt per nacht ?
Dat is wat de natuur Luc Van Hecke (54) meegaf bij zijn geboorte. Hij kon net zo goed nachtwaker of camioneur op de lange afstand geworden zijn. Maar hij werd bakker.
Onlangs opende hij in Waarschoot zijn 12de winkel, inbegrepen tearoom, langs de grote baan rechtover Ter Beke. Waar hij meteen ook zijn exclusieve specialiteiten in glutenvrije en/of lactosevrije koffiekoeken, sandwiches, patisserie, drooggebak, taarten en broden levert. Allemaal gepatenteerde eigen variëteiten die hij als een der weinige bakkerijen in Vlaanderen aan mensen met glutenallergie - naast zijn uitgebreid normaal aanbod aan bakkerijartikelen - kan aanbieden

Tussen zijn diploma van bakker, patissier en chocolatier in de Groene Poorte in Brugge en vandaag, liggen 30 succesvolle jaren. Voldoende voor het schetsen van een bijzondere carrière die voorlopig resulteert in twee eigen bakkerijen op 13.000 m2 industrieterrein (Eke/Nazareth), 100 personeelsleden en iedere nacht versgebakken leveringen op 70 extra adressen bovenop zijn eigen 12 winkels. Een staaltje van geoliede logistiek.
Het geheim van zijn succes?
Lees verder de samenvatting van een lang gesprek waarin we met mondjesmaat het geheim achter deze bestseller probeerden te achterhalen.
 

Noodzaak
De familie Van Hecke is afkomstig van ’t Hulleken in Evergem. Vader Van Hecke was werfleider op de “travaux”. Van zijn zeven kinderen werden er later zes zelfstandig, elk in een andere stiel, maar telkens geslaagd.
Eenmaal zijn bakkersdiploma op zak ging Luc aanvankelijk drie jaar werken bij een bakker in Gent. Tot hij einde 1985 een 450 m2 grote (failliete) bakkerij kon kopen aan de Gentse Brugse Poort. Hij was pas twee maand getrouwd en dus ging zijn echtgenote evident achter de toonbank vooraan staan, terwijl manlief achteraan met zijn broodovens voor de dagelijkse verse toevoer zorgde.
Met weinig slaap, hard werk, veel stielkennis en duidelijk ook een feeling voor zaken, werden in snel tempo nog een drietal aanpalende eigendommen bijgekocht. Geen toeval maar noodzaak, want inmiddels waren er nog 3 eigen winkels bijgekomen die dagelijks dienden beleverd te worden. Voor dergelijk groeiende productie was dus steeds meer plaats nodig. tv
 

Geen stress
De nuchtere zakenman in Luc (“ik ken gelukkig geen stress”) had al vlug door dat hij tot nog iets veel groters in staat was. Maar dan niet binnen de beperkte muren van zijn bakkerij in Gent.
Twee jaar lang broedde hij op uitbreiding, tot hij in 2010 op het bedrijventerrein van Nazareth/Eke, schuinover de Makro, beslag kon leggen op een stuk industriegrond van ruim 13.000 m2. Hij pootte er een industriële nieuwbouw op neer van 4.500 m2 met splinternieuwe bakkerijmachines en vooraan een tearoom voor verkoop en proeverij van eigen waren. Toen bleek dat deze formule ook op een industriepark aansloeg, lanceerde hij in al zijn filialen een verbruikszaal, nu dus ook in Waarschoot, omdat daar voldoende ruimte beschikbaar was.
Eenmaal zijn probleem van schaarste aan productieruimte voldoende opgelost, kon hij nu evengoed, naast zijn eigen filialen, ook buitenhuis de levering aan superettes, kleine warenhuizen, rusthuizen en koude bakkers erbij nemen. Vandaag resulteert dat in een dagelijkse leveringsronde aan een 70-tal adressen.
 

Nooit gesloten
Gevraagd naar de onderliggende reden van dergelijk al acht jaar durend voortschrijdend succes, noemt Luc de klassiekers: een goede personeelsploeg, ‘goe gerief’, goede ligging, enz.
Maar al dan niet bewust vergeet hij hierbij zijn eigen ambities en nuchtere commerciële flair te vermelden.
Luc Van Hecke: “Ik ben wel iemand die voortdurend bijna alles delegeert. Ikzelf hou mij bezig met het overkoepelend toezicht en het permanent zoeken naar opportuniteiten, daaronder ook nieuwe verkoopadressen en uittesten van nieuwe producten en variëteiten.”
Dat dergelijk engagement hem circa 20 uren per dag bezighoudt, hebben we zelf kunnen afleiden uit volgend antwoord.
Luc Van Hecke: “Ik sta ‘s morgens elke dag als eerste om 2 uur in de bakkerij om de bakproductie op te volgen. Als alles is uitgeleverd, rond 9 uur, kan ik tevreden ademhalen en begint mijn eigenlijke dagtaak: afspraken, besprekingen, testen van producten en nieuwe grondstoffen, bezoeken aan de winkels, telefoons, mails, enz. Dat eindigt automatisch rond 22 uur, dringend tijd om te gaan slapen…”
Taptoe: Geen tijd voor tv, ontspanning, sport, een vakantiereisje…?
Luc Van Hecke: “Wij hebben wel een tv, maar staat nooit open. Tweemaal per week ga ik een uur smashen of tennissen. Tweemaal per jaar nemen we eens zes dagen vakantie in het buitenland, altijd van de maandag tot de zaterdag. Nu de 2 kinderen (Sofie 30 en Jeroen 27) mee in de zaak zitten kunnen mijn vrouw en ik al eens een dagje langer wegblijven…Vergeet niet dat onze productie nooit stil ligt, 24 op 24 uur, 7 dagen op 7, 365 dagen per jaar. Een cyclus die zich steeds maar herhaalt. Wij zijn nooit gesloten, ook onze winkel in Waarschoot niet. Die is al open van 6 u s’morgens tot 19 uur s’avonds, ook op zondag !”
Taptoe: Amaai.
 

Eigen vondst
Het aantal verschillende variëteiten aan producten dat dagdagelijks met duizenden tegelijk de deur van deze industriële productieplaats de deur uitgaat, is indrukwekkend. Meer dan 45 soorten brood, 15 soorten koffiekoeken en sandwiches, tientallen soorten drooggebak, (slagroom)taarten, ijstaarten en grote afhaalpakketten belegde broodjes voor scholen, kermissen, jeugdbewegingen, opendeurdagen, enz.
Maar vooral ook het grote gamma aan suikervrije en gluten en/of lactosevrije producten die apart in de voormalige leegstaande bakkerij in Gent worden gemaakt is imposant. Deze lekkere gebakjes moeten immers vrij van ‘contaminatie’ (kruisbesmetting) verpakt en geëtiketteerd de deur uitgaan. De controle hierop is uiterst streng. Wie over deze materie meer uitleg wil, raden wij het stuk in een kader onder de titel “Gluten” aan (zie hierna).
Glutenvrij brood is wel al zeer verspreid verkrijgbaar, maar wat bakkerij Van Hecke exclusief aanbiedt zijn de overal elders onvindbare gluten- en lactosevrije koffiekoeken, sandwiches, patisserie, drooggebak, muffins, cakes en het hele gamma patisserie (zonder slagroom). Het is zaakvoerder Luc zelf die deze bereiding na lang zoeken, testen en experimenteren op punt stelde. Nu is het zijn exclusief paradepaardje, en omdat daarbij de smaak niet proefbaar verschilt van normaal gebak, kan men dus bijvoorbeeld een glutenvrije taart bestellen voor 12 personen, ook al is dat maar aan de feesttafel nodig voor 1 persoon (eventueel kind) met allergie. Niemand merkt een verschil in smaak. Winkelende moeders bestellen voortaan in één zaak al hun brood en bakkerij lekkernijen, zonder nog eens afzonderlijk een speciaalzaak voor man of kind met gluten-intolerantie te moeten binnen springen. Allergievrije producten moeten wel vóòr donderdagmiddag besteld worden om dan op zaterdag of zondag (tot telkens 19 uur!) in een Van Hecke-winkel afgehaald te worden.
Luc Van Hecke: “Ik moet hierbij toch een kleine toelichting geven. Glutenvrije producten zijn kleiner en compacter dan soortgelijke normale producten, omdat ze gemaakt worden met een compleet andere samenstelling van deeg. Ze zijn vaster en minder luchtig, maar vertonen geen smaakverschil. Bijzonder succesvol is ons assortiment van 6 verschillende gluten- en lactosevrije mini-brioches in 1 doosje, zodat men naar hartenlust kan afwisselen en proeven. We leveren op verzoek ook aan andere bakker-collega’s.”
Het onlangs geopende filiaal in Waarschoot bevindt zich langs de grote baan naar Gent, aan de overkant van Ter Beke, naast de carwash, waar vroeger het gekende huis Smekens (tv’s en huishoudtoestellen) gevestigd was. Iedere dag open, ook de tearoom, van 6 tot 19 uur. Geen vakantiesluiting.


Piet De Baets