• Eeklo
19/08/2019

Slechts vijf minuten politieke moed…
Eeklo en het Meetjesland hebben er een langgerekte beachparty op zitten: veel vraagtekens en ongeloof voordien, veel ‘markt’ waarde tijdens en vooral nadien.
Het hart van Eeklo, vele jaren verwaarloosd en herleid tot een onoverdekte ordinaire autostalplaats, heeft, met de hulp van velen, een forse zuurstofinjectie gekregen. De tonnen Noordzeezand hebben hun effect niet gemist: de zomerse zon en aangename temperaturen deden de rest en verzamelden mensen rondom muziek, sport en Bourgondische geneugten. En de omarmende horeca zag dat het goed was.
Parkeerproblemen waren er nauwelijks, marktbezoekers schakelden moeiteloos over op de fiets of stalden hun auto begripvol wat verderop. Net zoals op de donderdagse markt of de Jaarmarkt passen bezoekers zich moeiteloos aan, de 28 parkeerplaatsen op de Markt maken al lang geen verschil.
Maar een Beach is een zomeractiviteit die met een tanende zon verdwijnt en geen strandwaarde meer biedt in het ochtend- of avondgrijs.
Zand weg, auto’s terug? Nee toch! Daarvoor is het geslaagde zomerexperiment te waardevol geweest. Heren politiekers, trek jullie conclusies. Ga verder op de ingeslagen weg ! Haal Eeklo definitief weg uit haar versmachtende marginaliteit en decadent imago.
Zorg terug voor een kiosk op de Markt met zondagse aperitiefconcerten en culturele activiteiten.  Bouw een groene afscherming op de markt om het lawaai en de verstikkende uitstoten van de N9 weg te houden.  Zorg voor uitgebreide terrassen met bloeiende spijs- en drankhuizen. Creëer en propageer een stedelijke mascotte. We hebben toch al onze neuzekes ? Lanceer de honingzoete suikerstrik als ‘Eeklose Strék’, een lekkernij zoals de mattentaarten waarmee Geraardsbergen pronkt. Herstel de Eeklose 1-mei avondmarkt in zijn oorspronkelijke glorie. Put uit het verleden en geef ideeën een nieuwe toekomst. Beloon en stimuleer kersverse initiatieven van creatieve meedenkende stedelingen.
Slechts vijf minuten stedelijke moed is nodig om Eeklo terug een boeiend, fris en aantrekkelijk gezicht te geven. Een stopplaats en rustpunt tussen de twee overbevraagde toeristische centra Gent en Brugge. Waar het gelag nog altijd goedkoper is dan op de Brugse Burg of de Gentse Korenmarkt. Zelfs Keizer Karel en zijn gevolg wisten dit al in 1500…
Wie stroopt de mouwen op om het verzamelde autoblik op te ruimen en te vervangen door rust, gezelligheid en veel ruimte om mekaar de hand te schudden of een Eeklose knuffel te geven…?
(Naam van de auteur bekend / bewerkt en geïllustreerd met foto’s door de redactie)