Mark Van Hamme, in Vlaamse wielerkringen bekend omwille van zijn verzameling aan attributen van kampioenen en om zijn onuitputtelijke bron aan data en wieleruitslagen, riep een paar weken geleden zijn beste vrienden per mail om hulp.

“Help! Ik zit in Oekraïne zonder paspoort, geld en telefoon. Ze hebben mij hier bestolen. Kan je dringend 2.460 €  overmaken via Moneygram, ik geef het u terug. “
Het was echter een beproefde, reeds eerder gebruikte methode om frauduleus geld af te troggelen bij behulpzame en gealarmeerde vrienden. De mail kwam helemaal niet van Marc. Zonder dat hij het zelf wist werden zijn mailadressen gehackt. Op het eerste gezicht leek de Eeklonaar wel degelijk in nood…

Marc: “Nu kan ik er al mee lachen, maar ik kreeg gelukkig onmiddellijk heel wat telefoons van vrienden die het niet konden geloven. Ik zat op mijn werk op de sportdienst in Eeklo en was dus bereikbaar. Zelfs vriend Freddy Maertens (beroepsrenner, 2x wereldkampioen en 102 ritzeges in rondes, nvdr) belde mij in paniek !”
Ook Taptoe kreeg de hulproep.
De inhoud van deze poging tot aftroggelarij drukken wij hierna af om potentiële slachtoffers te verwittigen. Een gelijkaardige poging bereikte ons al eens vroeger, zogezegd van een vriend-architect die “vastzat’ in Zuid-Afrika en “niet meer terug naar huis kon…”
Toch zitten er gaten in de mail. Wellicht werd hier deels de vertaaltool van Google ingeschakeld, want let op sommige woorden of zinnen (door ons schuin gedrukt). Marc is auteur van diverse boeken en kan best wel zonder fouten schrijven.

(PDB)


Mark Van Hamme <markvanhamme@hotmail.com>
di 17/04, 9:02

Hulp!

Ik hoop dat deze bereikt u in de tijd. Ik heb een reis naar Mykolaiv, Oekraïne gemaakt en mijn tas is toen gestolen, in mijn tas zaten allemaal belangrijke spullen zoals, telefoons, geld en mijn paspoort. De ambassade wil mij helpen door mij te laten vliegen zonder passport. Het enigste wat ik moet doen is een vliegticket kopen en mijn hotel rekeningen betalen. Helaas heb ik geen toegang tot mijn rekeningen zonder mijn credit card. Ik heb contact gezocht met mijn bank, maar ze hebben tijd nodig voor ze mij een nieuwe credit card kunnen geven, Dus wou ik u vragen om mij snel wat geld te lenen dat ik zo snel mogelijk aan u terug geef zodra ik terug ben, ik nodig 2460,-Euro. Moneygram is de snelste manier om het geld over te dragen aan mij. Laat het me weten of het mogelijk is.

Ik kijk uit naar uw antwoord.
Mark Van Hamme
Verzonden vanuit Outlook