• Maldegem
13/03/2017

Bert Mattijs (36), afkomstig uit Lier, maar al vier jaar woonachtig in Maldegem, is een echte bierliefhebber. Zo erg zelfs dat hij besloot om in de garage van zijn woning in de Adrialaan een minibrouwerij te bouwen.

“Vier jaar geleden begon ik na een brouwcursus bij Syntra bier te brouwen in onze keuken”, zegt Bert. “Om het allemaal wat veiliger te maken, besloot ik na verloop van tijd om in onze garage een minibrouwerij voor eigen gebruik te bouwen.

Minibrouwerij

Ik tekende mijn ontwerp op de computer uit en knutselde zelf mijn brouwinstallatie in elkaar. De ketels komen uit Italië en mijn twee inductievuren van 3500 watt zijn van Duitse makelij. Mijn systeem werkt op basis van pompen die in de energiesector gebruikt worden om water rond te pompen in zonneboilers. Ze hebben een hoog debiet en zijn eenvoudig aan te sturen.” Bij het bouwen van zijn installatie kreeg Bert Mattijs hulp van zijn buren. Zo laste Michael De Pré Berts brouwtafel en maakte Davy Van Damme de elektriciteitskast. Het installeren van de leidingen en het aansluiten van de kranen nam Bert dan weer zelf voor zijn rekening. “In totaal maakte ik al negen brouwsels”, zegt Bert, die op oudejaarsavond zijn buren trakteerde op een glas van zijn zelfgemaakte bier. “Je kan mijn brouwsel het best omschrijven als een blond bier van maximum 6%, met heel veel hoparoma. Het wordt gemaakt met de techniek van ‘dry hopping’, met die methode wordt voor de vergisting klaar is, extra hop toegevoegd om een zwaardere hopsmaak te bekomen.” De bierwereld is in volle verandering en dat beseft Bert Mattijs maar al te goed. “De meeste mensen denken dat België nog altijd de absolute nummer 1 is in bierland, maar eigenlijk is dat al een tijd niet meer zo. Veel grote brouwerijen van bij ons zijn heel behoudsgezind en delen hun kennis niet. In Amerika is dat niet het geval. Daar wordt kennis op het internet gezet en massaal gedeeld. Er wordt ook veel meer geëxperimenteerd. Wat betreft mezelf komt al mijn kennis uit Amerika.” Naast zijn job in de logistiek runt Bert in bijberoep zijn zaak Bert & Bier, gespecialiseerd in Beer & Food Pairing (www.bertenbier.be + Facebook). “Onlangs organiseerde ik op locatie een bierproeverij waarop ik ongeveer 40 mensen verwelkomde”, zegt Bert. Daarnaast organiseert Bert jaarlijks een online bierverkiezing met 19 categorieën. Vorig jaar brachten op zijn website www.beerawards.be maar liefst 15.000 mensen hun stem uit. Hoewel Bert zelf nog maar zeven jaar bier drinkt, bouwde hij op korte tijd dankzij zijn goede smaakpapillen een goede reputatie uit in de wereld van het betere bier. Zo was hij van juli 2015 tot oktober 2016 hoofdredacteur van het biertijdschrift De Zytholoog, dat hij volledig vernieuwde. Daarnaast is hij vier keer per jaar te zien op RTV (Regionale Televisie voor de Kempen en Mechelen). Als bierfanaat heeft hij in het programma Living Plus een heuse bierrubriek met maar liefst 150.000 kijkers! (Michel Wijne)