• Meetjesland
  • Maldegem
14/09/2015

Maldegem- Een van de mannen die in de zomer van 2013 het hondje Tommy in het kanaal van Maldegem dumpte, vecht in beroep het levenslang verbod aan om dieren te houden.
Het hondje werd op 22 juli 2013 in het kanaal aangetroffen, in een sporttas verzwaard met tegels. Toen de tas werd geopend, vond de politie er een hondje. De witte Westie had zo twee dagen op het water rondgedobberd. Maar ondanks de zware verwondingen en de uitputtingsverschijnselen, werd het diertje er bovenop geholpen door Brenda Nerinckx. Speurwerk leidde uiteindelijk naar twee mannen uit Maldegem die in oktober vorig jaar voor de rechtbank verschenen. Toen bleek welke marteling Tommy had overleefd.

Tommy was pas recent bij Emanuel M. ondergebracht wanneer zijn werkmakker François R. op bezoek kwam. De kleine Westie werd tot bloedens toe gestampt, geschopt en geslagen waarna een van de twee een touw haalde dat rond het dier zijn nek werd gebonden. Zo werd het dier door de kamer geslingerd. Toen Tommy nog niet dood bleek, werd hij maar in een sportzak gestopt samen met vier stenen en in het nabijgelegen kanaal gedumpt. Emmanuel M. kreeg opschorting van straf en ging niet in beroep. François R. kreeg honderd uren werkstraf, 312 euro boete en een levenslang verbod om dieren te houden. Net dat laatste wringt bij zijn advocaat Kris Vincke die het gisteren in beroep opnam voor R. (nu 32) omdat hij samenwoont met een (andere) hond en een kat.

‘Zijn hond is zijn belangrijkste sociaal contact en vriend in het leven!’ Het openbaar ministerie houdt vast aan de straf: ‘Hij kan nauwelijks voor zichzelf zorgen, laat staan voor een dier.’ Uitspraak op 14 oktober. (OW)