• Zomergem

Tijdens een privé familiefeest begin december in restaurant Den Oker was een ‘mystery guest’ aangekondigd voor de mevrouw die er samen met echtgenoot en familie haar 60 jarig huwelijk vierde.

Mevrouw Lydie uit Sleidinge had lange jaren in de horecawereld talrijke topkoks gekend en de familie wou haar nu verrassen met de komst van een speciale gast waar ze nog steeds met nostalgie naar opkijkt.  Het was een complete verrassing toen de eertijds zeer bekende topkok Eddie Van Maele - ooit twee sterren in Wemmel- binnenkwam en aan de feestdis aanschoof.
Eddie Van Maele was in zijn glorietijd een van de grootste Belgische koks en pionier van  de  nouvelle cuisine in België. Als groot vakman leidde hij diverse leerlingen op tot kok waarvan er negen al zelf meerdere sterren verzameld hebben. Twintig jaar geleden sloot hij zijn restaurant en ging rentenieren in Thailand.
Als een der leden van de prestigieuze “MasterCooks of Belgium” geldt hij nog steeds als een icoon in de horecawereld, te  vergelijken met de bekende meester-koks van vandaag.
Op zeldzaam bezoek in België wordt hij overal door collega’s uitgenodigd en deelt hij kwistig advies en tips uit in hun keuken.
Of hij wordt gevraagd om te zetelen als jurylid in gastronomische wedstrijden.

Praatje
De familie wist wanneer kok Van Maele nog eens op doorreis was in België en schikte de datum van het feest er heimelijk naar.
Van Maele voelde zich vereerd en nam de uitnodiging aan om Lydie nog eens terug te zien en te verrassen.
Maar ook chef-kok Dietrich Degrave was ontdaan toen de grote kok, ooit zijn idool tijdens zijn koksopleiding, bij het dessert een openlijke lofbetuiging uitsprak voor de chef en zijn brigade omwille van hun perfect bereid en afgewerkt 8-gangenmenu.
Nadien zocht hij Dietrich nog eens privé op in zijn keuken voor een uitgebreid praatje en toonde zich nieuwsgierig naar de manier waarop daar nog steeds volgens de authentieke traditionele Franse keuken wordt gekookt.
Bij het vertrek schreef hij nog een bladzijde in het guldenboek vol.
We lazen: “Omdat gastronomie een levenswerk is, heb ik hier genoten van topklasse en beroepsliefde. Respect en eerbied voor Den Oker, de brigade en de chef!”
En onderaan staat duidelijk toegevoegd: “Voor mij een ster ! “
De stem van Dietrich, al 26 jaar gastronomische baas van Den Oker, trilt nog na van emotie als hij ons het verhaal vertelt…

Piet De Baets