De stad Damme wil de honingbij helpen in haar voorbestaan en de aandacht vestigen op het belang van de bij voor het voedselaanbod.

En daarom zet de stad een aantal bijenkasten op openbaar domein. De bijenkasten komen in de tuin van de stedelijke openbare bibliotheek in Sijsele en aan de Slekkeput in Damme-centrum. De bijen hebben op beide plaatsen direct toegang tot een bloemenrijke omgeving. De bijenkasten blijven staan tot de maand oktober.
Bijen spelen een hoofdrol in het bestuiven van planten. Daarom zijn ze van groot belang voor het in stand houden van het voedselaanbod voor de mens. Zo zou er zonder bijen geen fruitmand meer op tafel komen. Niet alleen de honingbij kampt met verhoogde wintersterfte en ziekten. Ook de wilde bijensoorten en hommels verdwijnen in hoog tempo.
Door de kasten op publieke plaatsen te zetten, wil de stad de tolerantie van de mens voor de bij verhogen. Bijen zijn geen agressieve dieren. In tegenstelling tot wespen worden ze niet aangetrokken tot zoetigheid. Honingbijen verdedigen wel hun honingvoorraad. Daarom werd een omheining rond de bijenkasten geplaatst. Voor het geval iemand toch zou worden gestoken en een allergische reactie doet, is er antigif aanwezig in de bibliotheek en bij Visit Damme.

(PDB)