• Meetjesland
24/10/2021

Professor Dirk de Graaf van de Universiteit Gent, goed gekend bij imkers in de streek, kreeg onlangs aan de Roemeense Universiteit voor Landbouwwetenschappen en Diergeneeskunde in Cluj-Napoca, een eredoctoraat voor zijn baanbrekend werk op het vlak van bijenonderzoek.
Hij is vooral gekend omwille van zijn geavanceerde technologieën in het bijenonderzoek. Zijn verdiensten zijn dan ook divers.
Omdat wij hem goed kennen, vroegen wij hem bij deze plechtige gelegenheid naar de laatste stand van zaken in het bijenonderzoek.

Prof. de Graaf: “Vandaag heeft iedereen al wel eens gehoord van de PCR-test in het kader van de COVID19-diagnose. Twintig jaar geleden ontwikkelde ik deze test al voor de ‘vuilbroed’ ziekte bij honingbijen. Als bijenvolken door deze ziekte getroffen worden dan gelden dezelfde regels als voor de varkenspest, met een schudkring die wordt ingesteld en vernietiging van de bijenkasten door verbranding. De diagnose liep destijds bijzonder moeizaam en duurde 2 weken. Met de nieuwe test kon de ziekte worden bevestigd in slechts enkele uren.

Taptoe: Je was destijds ook betrokken bij de ontrafeling en de samenstelling van het bijengif.

Prof. de Graaf: “Wij ontdekten tal van nieuwe gif componenten en sommigen hiervan bleken betrokken te zijn bij de allergische reactie die sommige mensen ontwikkelen na een bijensteek. Op termijn hebben wij de diagnose van de bijenziekten verbeterd, nieuwe bijenziekten ontdekt en de laatste tijd honingbijen gekweekt die resistent zijn tegen ziekten, vooral tegenover de varroa-mijtziekte en de virusziekten bij honingbijen, de twee belangrijkste oorzaken van de bijensterfte waarmee onze imkers geconfronteerd worden.”

Taptoe: Momenteel heb je de leiding over een ingenieus Europees project?

Prof. de Graaf: “Dit Europees project wordt gevoerd met 17 partners uit 13 verschillende landen. Wij werken nu aan methoden om de imkers automatisch te verwittigen als de bijengezondheid achteruitgaat. Voor dit laatste worden gevoelige sensoren in eigen proef- bijenkasten geplaatst die de gezondheid van het bijenvolk voortdurend monitoren en automatisch gegevens doorsturen over gewicht, temperatuur, geluid, trillingen en gassamenstelling in de bijenkast. Een computer moet met deze data dan berekenen of het bijenvolk in slechte gezondheid verkeert. Als dit het geval is dan wordt automatisch een berichtje gestuurd naar de GSM’s van de imkers waarmee we in contact staan met de melding dat hij moet ingrijpen. “
Piet De Baets