• Meetjesland
29/08/2021

De hulpverleningszone Meetjesland bedient de gemeenten Aalter, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins. Twee nieuwe multifunctionele blusvoertuigen en een logistiek voertuig met kraan verjongen het wagenpark, goed voor een investering van meer dan 900.000 €. De wagens vervangen voertuigen van meer dan 20 jaar oud.
Met dit nieuw materiaal is men voorzien op de wijzigende risico’s in onze samenleving: branden met elektrische voertuigen, branden in ondergrondse parkeergarages, branden in goed geïsoleerde woningen, voor bevrijding van personen uit een autowrak en bij noodweer en wateroverlast. Hiertoe beschikt de organisatie over 220 gemotiveerde medewerkers. Jaarlijks brengen zij 8.800 interventies tot een goed einde.
Nieuwe multifunctionele blusvoertuigen
Naast een equipe van 6 getrainde brandweermannen en een watertank, is in de voertuigen een zeer uitgebreid pak gespecialiseerd materiaal aanwezig, waaronder warmtebeeldcamera, hoge- en lagedruk bluspompen, schouwveegmateriaal, verlichting, brancard en elektrische lier.
Een logistieke haakarm-vrachtwagen met kraan
Nieuwe technologie vraagt aangepaste hulpmiddelen. Indien er binnen het batterijpakket van een elektrisch voertuig een thermische kettingreactie op gang komt, is soms de enige manier om deze geblust te krijgen het langdurig onderdompelen in water. Hiertoe heeft de hulpverleningszone een tweedehands haakarm vrachtwagen aangeschaft, uitgerust met een krachtige 22 ton/m Palfinger kraan. De bijhorende container kan gevuld worden met water om risico objecten langdurig te koelen.Dit polyvalent voertuig zal eveneens nuttig ingezet worden bij: noodweer en wateroverlast voor het transport van zandzakken, redden van grote dieren en vervoeren van oefenobjecten.
De brandweer wil eveneens investeren in nieuwe mensen. Voel je je aangetrokken door het onverwachte? Heb je zin voor verantwoordelijkheid, teamwork, hulpvaardigheid, engagement en veiligheid? Beschik je over voldoende vrije tijd? Dan ben jij misschien wel de geschikte kandidaat? Meer info over de functie van vrijwillig brandweerman kan je terugvinden op www.zonemeetjesland.be of www.brandweer.be.
(PDB)