De laatste tijd is er in het Meetjesland veel commotie rond de eventuele inplanting van heel wat windturbines. Op dinsdagavond 17 april vond er op het Eeklose stadskantoor een infosessie plaats. Omdat de opkomst zo groot was, werd er op dinsdag 24 april om 20 uur opnieuw een infoavond georganiseerd.

Op de foto: Groen Aalter, Groen Eeklo en Groen Maldegem zijn voor de komst van windmolens en feliciteren de provincie met haar aanpak.(©MW)

Europa stelt dat België in 2020 dertien procent van zijn energie moet halen uit hernieuwbare energiebronnen. De provincie wil dat onze regio extra inspanningen doet op het gebied van windenergie. ‘Om te vermijden dat windturbines kriskras en op elke stuk landbouwgrond worden ingeplant, wil de provincie Oost-Vlaanderen op een geordende manier te werk gaan’; klinkt het. De CD&V-burgemeesters van Maldegem, Eeklo en Aalter zijn tegen de komst van extra windmolens en vinden dat onze regio al meer dan genoeg zijn best heeft gedaan. Aan de expresweg N49 in Maldegem en Eeklo wil de provincie 34 extra windturbines neerpoten Vandaag staan daar al 16 windmolens en er komen er nog twee bij in Maldegem en vijf in Eeklo. Ook in Aalter zouden volgens de plannen van de provincie windmolens worden ingeplant. ‘Eeklo investeerde ook al in zonnepanelen, groendaken en de verbrandingsoven’, aldus burgemeester Koen Loete (CD&V). Ook de Maldegemse Burgemeester Johan De Roo (CD&V) treedt Koen Loete bij in zijn discours: ‘De visuele vervuiling naar een paar gemeenten verschuiven en zo de andere gemeenten sussen, kan niet. Onze open ruimte is even veel waard als die in de Vlaamse Ardennen!’ Aalter, Eeklo en Maldegem zullen tijdens de volgende gemeenteraad een negatief advies voorleggen. De gemeentebesturen denken er ook aan om een gemeentelijke verordening op te maken voor het bouwen van windturbines. ‘Daarin kunnen wij de regels opleggen waaraan moet worden voldaan!’ Wordt beslist vervolgd.

 

Meetjeslandse groenen feliciteren provincie

‘Het Meetjesland werd door wetenschappers aangeduid als één van de windrijkste regio’s in ons land. Groen Meetjesland vindt dat megawindturbines in eerste instantie op de onbewoonde megabedrijventerreinen in de Gentse Kanaalzone thuishoren’, klinkt het bij Groen Meetjesland. ‘Daarna vinden we het logisch om ook in het Meetjesland op windenergie in te zetten. Het is een aangename groene gedachte te weten dat de stroom van de Meetjeslander, ter plaatse door de wind boven zijn/haar hoofd wordt opgewekt en dat die Meetjeslander daar zelf een stukje mee kan aan verdienen.’ Om te vermijden dat de lusten van deze vorm van energieopwekking grotendeels naar kapitaalkrachtige aandeelhouders gaan en de lasten naar de lokale bevolking, vindt Groen dat de inplanting van de windturbines aan een aantal criteria moet voldoen. ‘Windturbines mogen geen slagschaduw of lawaai veroorzaken bij omwonenden en het negatief effect voor dieren moet zo minimaal mogelijk zijn. De landschappelijke impact van megaturbines is onvermijdelijk maar die is bij een goede inplanting in verhouding veel minder schadelijk dan de sluipende, veel grotere gevaren van kern- of klassieke thermische centrales. Ook hier geldt: we zullen aanvaardbare lasten moeten dragen, willen we genieten van de lusten! Wij ondersteunen ten volle de keuze om geen windmolens te realiseren in onder meer het krekengebied en de bossen van het Drongengoed’, aldus Groen Meetjesland.

(Michel Wijne)

 

 

Foto: Burgemeester Johan De Roo (CD&V), Vlaams parlementslid Valerie Taeldeman (CD&V) en burgemeester Koen Loete vinden dat er geen plaats meer is voor extra windmolens langs de N49.(©MW)