De 22-jarige kanaalzwemster Meghan Chisholm kwam vorige week in Maldegem langs op uitnodiging van Marianne Posman om  het strijdtoneel van haar grootvader Denis Chisholm aan het Leopoldkanaal en tevens het Canadees kerkhof in Adegem te bezoeken.

De Canadese kleindochter van veteraan Denis Chisholm werd in 2014 wereldbekend toen ze als jongste kanaalzwemster de 34 kilometer tussen Dover en Boulogne-sur-Mer al zwemmend aflegde in 14 uur en 40 minuten.
Haar grootvader maakte als jongeman de slag van Normandië mee en streed een bloedige strijd in Moerhuize (Maldegem) tijdens de Operatie Switch-Back, ingezet aan de oevers van het Leopold Kanaal rond 6 oktober 1944. In Moerhuize sneuvelden de meeste Canadese soldaten.  
Volgens een anekdote, nog steeds verteld in de familie , stond Denis Chisholm voor zijn vertrek met een kameraad op de Engelse kustlijn en vroeg hem of hij dacht dat ze het kanaal misschien konden overzwemmen? Zijn vriend antwoordde van niet en de twee soldaten lachten en liepen weg. Zeventig jaar later zou zijn kleindochter dat net wél doen…

Marianne Posman ontmoette grootvader Denis en zijn echtgenote in Moerhuize toen ze 20 was. Ze bleven vrienden gedurende 50 jaar. Marianne vond het huis waar Denis verscholen zat tijdens de oorlog. Het Canadese echtpaar is om de vijf jaar naar Europa blijven komen, logeerden dan bij Marianne en zelf is ze drie keer naar Regina in Midden Canada op tegenbezoek uitgenodigd geweest.
Koud zeewater
Meghan: “Tijdens mijn stunt was het zeewater slechts 18 graden. Ik lag bijna 15 uur aan één stuk in het water, gevolgd door een assistentie-boot die echter ver van mij moesten blijven om geen golven te maken. Tijdens korte voedingspauzes van een drietal minuten kon ik vloeibaar eten nuttigen. Als je het kanaal over zwemt mag je niet om het even welk pak dragen, het moet een badpak zijn zonder mouwen of pijpen. Er is slechts een muts toegestaan ​​en een zwembril. Mijn voorbereiding bestond vooral in het nemen van koude douches en urenlang in koud water te zwemmen in het lokale zwembad.”
Inmiddels is Meghan van plan om nog deze maand een nieuwe (tweede) poging te wagen. Ze heeft een reis naar Dover geboekt met haar moeder en een heel jaar getraind in plaats van (voor verpleegster) te studeren. Ze heeft al een volgend avontuur voor ogen: de Straat van Gibraltar overzwemmen: 60 km.…

(PDB)