• Sint-Laureins / Kaprijke / Assenede
13/11/2022

Duidelijke taal vanuit de Asseneedse oppositiepartij CD&V over het wel of niet fusioneren met andere gemeenten. “Voor ons is een fusie vandaag geen prioriteit. Maar als het toch moet, liever met Evergem om écht meer bestuurskracht te hebben als gemeente”, zegt gemeenteraadslid en CD&V-boegbeeld Trees Van Eykeren.
“Heel veel inwoners zijn geen vragende partijvoor een fusie” opent Van Eyckeren haar verhaal. “Het zijn signalen die we binnen onze partij heel regelmatig opvangen. In een periode van energie- en koopkrachtcrisis zijn er andere bezorgdheden. Burgemeester De Coninck pleit voor een fusie maar dit wordt niet bereikt met de ideeën die vandaag op tafel liggen.”
Kleine gemeente
CD&V is van oordeel dat een grote plattelandsgemeente - dus een fusie van Assenede, Kaprijke en Sint-Laureins - zoals burgemeester De Coninck voorstelt, geen meerwaarde vormt voor de inwoners van deze drie gemeenten. “Het zijn drie gelijkaardige gemeenten die zelfs niet complementair zijn”, gaat Van Eyckeren verder. “Dat wees ook de door het gemeentebestuur gevraagde studie van IDEA Consult uit. Daarenboven blijft een fusie van bijna 28.000 inwoners nog altijd een kleine gemeente. Waardoor we in het vizier blijven bij een eventuele volgende en misschien verplichte fusieronde.”
Geen mager fusieverhaal
Ook het financiële surplus is volgens de oppositiepartij vrij beperkt te noemen. “Onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen in Nederland heeft het na een grote fusieronde bewezen” besluit het gemeenteraadslid. “Om minder uit te geven, was het niet nodig om te fuseren. Laat ons dus niet kiezen voor een mager fusieverhaal waarin elke toegevoegde waarde ontbreekt. Dan blijven we beter een zelfstandige gemeente mét een daadkrachtig bestuur.
Een kleinere gemeente die krachtdadig bestuurd wordt door politici met een sterke toekomstvisie kunnen ook bestuurskrachtige gemeenten zijn.”
Evergem ?
Of Evergem omgekeerd ook een fusiepartner van Assenede wil worden, wordt door Van Eyckeren niet belicht.
In een rondvraag door Taptoe in verband met de fusie van gemeenten in het Meetjesland enkele maanden geleden, werd onder meer ook contact gezocht met de burgemeester van Evergem en om zijn mening gevraagd. Hij vond een fusie met Assenede niet aan de orde. A la limite misschien nog wel een fusie met Oosteeklo, omdat deze deelgemeente onder de Expressweg aansluit bij Evergem. De andere gemeenten die bij Assenede behoren liggen boven de Expresweg en zijn daarom vanuit Evergem moeilijk bereikbaar. Maar om Oosteeklo bij Evergem te voegen moet eerst wel een afsplitsing van Assenede gebeuren en dat is voorlopig een ander verhaal…
(LK+PDB)

AWV voorziet een vrijliggend fietspad langsheen de N456. (Foto: Emiel Tack)