• Sint-Laureins / Kaprijke
22/08/2021

Zo fier als een gieter showde Christine Verpaele uit Lembeke haar borduurwerk dat ze maakte voor het 100 meter lange Tapijt van Assenede. “Een geweldige prestatie” vond burgemeester Pieter Claeys vol bewondering
Afgelopen zaterdag stonden borduurster Christine Verpaele en haar man Arnold De Buck uit Lembeke in het voormalige Kaprijkse gemeentehuis, Galerie Stadhuys, in de schijnwerpers met hun borduurwerk voor het Tapijt van Assenede. Samen met het borduuratelier ‘op ’t Holleken’ uit Assenede en vzw Hallekin liet ze haar nieuw afgewerkte onderdeel voor het 100 meter (!) lange “Tapijt van Assenede” zien.
“Vooraleer mijn doek in Assenede ‘af te leveren’ willen we ons geborduurd kunstwerk eerst tonen aan onze dorpsgenoot en burgemeester” zei Christine Verpaele. “Ook in Lembeke wordt er druk meegewerkt aan de realisatie van het reuzengroot borduurwerk uit Assenede.”

Prinses Paola

De haremscène is Christines vierde doek dat ze borduurt voor dit cultureel project. Christine borduurde gedurende de voorbije drie jaar 2.106 uren aan één doek van 1,9 meter lang en 90 centimeter hoog waarop een haremscène uit het 13e-eeuwse Vlaamse liefdesverhaal van ‘Floris ende Blancefloer’ wordt uitgebeeld. Ook haar echtgenoot, die jarenlang een opleiding tekenen en schilderen volgde, werkte mee aan de tekeningen van het wandtapijt. “Momenteel ben ik thuis in de Warande in Lembeke bezig aan mijn vijfde doek” zegt Christine. “Het is een reconstructie van een 14e-eeuws miniatuur uit een 700 jaar oud Frans manuscript. We krijgen prachtig gekleurde wol om te borduren en het Vlaamse Libeco-linnen is van super kwaliteit”. Verpaele is een van de meer dan 90 borduursters uit binnen- en buitenland die al zes jaar lang borduren aan het straks 100 meter lange en 90 centimeter hoge wandtapijt. Zelfs prinses Paola kwam ooit eens een kijkje nemen.(LK)