• Waarschoot
14/11/2021

Sonja Verhasselt en haar zoon Boris zijn van vele markten thuis. Sinds 2016 slaan ze onder de naam SonRis (verwijzend naar Sonja en Boris) de handen in elkaar.
Een eerste specialiteit waarvoor je bij hen terecht kan, zijn smeed- en laswerken op ambachtelijke wijze.
Op dat vlak komen Boris en Sonja heel creatief uit de hoek. Zo restylen ze bijvoorbeeld tafels. Ze vervangen daarbij het onderstel door een mooi gelaste onderconstructie. Al heel wat liefhebbers van deze industriële look vielen voor dit originele concept. Ook voor zaken als sierlijke smeedwerken, sierscharnieren, leuke smeedijzeren kandelaars, kaars- en bloempothouders, trendy wijnrekken of originele stalen rozen kan je bij Sonris terecht. Alles bovendien ambachtelijk vervaardigd in eigen atelier. Voor met eigen hand gemaakte geschenk- en gebruiksartikelen is deze zaak duidelijk een topadres.
Het begon allemaal toen Boris nauwelijks 15 jaar was en aan zijn grootvader Ferdinand vroeg of hij mocht leren smeden. Ferdinand, toen al een der beste kunstsmidsen van België, leerde de jonge Boris de basistechnieken. Dat beviel hem, zodat zijn grootmoeder veel later opmerkte dat de kleinzoon dezelfde hamerslag had op het aambeeld als zijn grootvader.
Om zich te bekwamen ging Boris (samen met zijn moeder !) laslessen volgen in het PTI (Provinciaal Technisch Instituut) te Eeklo.
Als volwaardige smid beheerst Boris nu 4 van de 5 lastechnieken , waaronder lassen in het vuur. Later begon hij ook met Damast technieken.
Naast meubelvernieuwing en laswerken verzorgt SonRis ook schilderwerken, in het bijzonder met de oude technieken als kaleien, kalken, en met de handgeschilderde Mulals-techniek, maar ook voor het plaatsen van handgeschilderde decoratieve sjablonen kan je er terecht.
Ook te bezichtigen
Zin om enkele creaties van SonRis eens van dichtbij te bekijken? Dan moet je zeker eens langs bij hoeve- en streekproductenspecialist ‘Het Padres Huis’ in Dullaert 17 A in Eeklo (ook te volgen op Facebook), waar je tuintafels met mozaïeken kan bezichtigen, en in de toonzaal op de eerste verdieping van ‘Gedimat De Groote-Houtboerke’ in de Langerbruggekaai 5 in Gent, waar je een tafel met eiken bovenblad kan bezichtigen.
“De grote tuintafel met weerbestendige glasmozaïek kost 1.500 euro, de tuintafel met smeedwerk en weerbestendige zwart/wit tegeltjes kost 900 euro en de kleine tuintafel met glasmozaïek kost 750 euro. Alle prijzen zijn inclusief btw en alles kan aan huis geleverd worden”, besluit Sonja enthousiast.
Maar wens je een ander model, andere kleuren of mozaïeken, ook met houten bovenblad? Neem dan gerust contact op voor een ontwerp. (Salon)tafels kunnen steeds op maat vervaardigd worden!
SonRis - Guldeland 11, Waarschoot – 0475/26.55. 87 - vermol.bvba@skynet.be
(Michel Wijne)