Slager Walter Meirhaege uit Lembeke komt elk jaar steevast uit de hoek met een culinaire verrassing eens de Speculoosfeesten er aankomen. Ook dit jaar blijft hij niet achter. Na de speculoosburgers, dit droge en bloedworsten en de speculoospaté van vorig jaar is er dit jaar alweer iets nieuws onder de zon: Lembeekse balletjes in speculoossaus.

'Elk jaar presenteren we graag iets anders tijdens de speculoosfeesten' begint Walter Meirhaege, de enige overblijvende slager in het speculoosdorp, zijn verhaal. 'Ok de vorige jaren hadden we iets lekkers. De speculoospaté bleek zelfs een topper, want nog elke dag gaat hij over de toonbank. Dit jaar hebben we het echter over een andere boeg gegooid. Geen hapklare brokken, nee het werd iets dat je kan klaarmaken. Omdat vlees en iets zoets niet gemakkelijk te combineren zijn hebben we vrij lang gewerkt aan het concept. De juiste combinatie zoeken was de moeilijkste opdracht. Toch denken we dat we er in geslaagd zijn om de smaak van speculoos te koppelen aan de smaak van gehakt. Het kreeg de toepasselijk naam Lembeekse balletje in de Speculoossaus.'
Meirhaege wil met zijn culinair hoogstandje niet enkel de op komst zijnde feesten steunen. 'Ik vind dat we zoiets moeten doen' gaat de man verder. 'Uiteindelijk is Lotus Bakeries een belangrijke werkgever in onze gemeente. Zowat de helft van onze gemeente is er actief. Bovendien zijn zij de feesten ook erg genegen. Voor wat hoort wat is steeds ons devies geweest.' Lembeekse balletjes in de speculoossaus heeft inderdaad wel iets. Wie het lekkers proeft, smaakt eerst heel even een koekje. Even later komt de vleessmaak. De lekkernij kan geserveerd worden met pureeaardappelen of frietjes. Ook als warm borrelhapje is het beslist niet te versmaden.(LK)