Op zondag 4 september gaat voor de zevende keer de Dag van de Landbouw door op de Schoolhoeve langs de Tieltsesteenweg te Eeklo. Opnieuw slaagden de organisatoren erin een afwisselend programma samen te stellen. ‘De landbouwers zelf kunnen hun beste beentje voorzetten in allerlei prijskampen, maar ook het brede publiek zal zeker aan zijn trekken komen aan de vele stands en attracties. Verder is er gezorgd voor kinderanimatie en een eetfestijn’, zegt medeorganisator Jules Van de Velde.

Jules Van de Velde stelde vorige week op de schoolhoeve fier het feestprogramma van de zevende editie voor. ‘Er is bijvoorbeeld de provinciale prijskamp voor melk- en jongvee. Landbouwers komen namelijk ook graag eens naar buiten met wat ze gepresteerd hebben en kunnen. Deze prijskamp is daar een ideale gelegenheid voor. Er zijn nu reeds meer dan honderdvijftig dieren ingeschreven wat toch wel een groot succes is. We geven ook de kinderen tot 15 jaar de gelegenheid mee te doen aan een show voor kalveren. Jong geleerd is immers oud gedaan’, knipoogt Jules.

RIJBEWIJS G

‘We werken dit jaar opnieuw samen met de Meetjeslandse Schapenunie. De toeschouwers zullen hier maar liefst twaalf verschillende Meetjeslandse schapenrassen kunnen komen bekijken. De allerkleinsten kunnen genieten van een ritje met een pony en er is voor het eerst een initiatie boogschieten voorzien. Nieuw is ook dat wij op de Dag van de Landbouw praktische informatie zullen meegeven over het behalen van het rijbewijs G. Wie met landbouwvoertuigen op de openbare weg komt, moet sedert enkele jaren immers ook in het bezit zijn van een rijbewijs. Nieuwsgierigen kunnen eens proeven van een ritje met de tractor. Verder is er een publiekwedstrijd waarbij het gewicht van een stier kan geschat worden. Het leuke aan deze jaarlijkse wedstrijd is steeds dat een niet-landbouwer het juiste gewicht het meest benadert’, lacht Jules Van de Velde. ‘En ook de mensen van de Groene Kring doen hun duit in het zakje: voor de derde maal al kunnen landbouwers zich meten in een gymkana of behendigheidswedstrijd voor tractoren en verreikers. En uiteraard zijn we niet vergeten om onze bezoekers een eetfestijn (inschrijven op 0476//99 86 44) aan te bieden. Hiervoor moet wel vooraf gereserveerd worden’, besluit Jules Van de Velde. (Ives Boone)