• Damme

De Vlaamse Regering stelt 12 miljoen euro ter beschikking voor lokale projecten die de klimaatuitdaging aanpakken. Het stadsbestuur heeft hiervoor een project ingediend. 
Rijden de inwoners van Damme straks ’s avonds en tijdens de weekends rond in een elektrische wagen van het stadsbestuur? Stad Damme wil het mogelijk maken. 
Het project voorziet dat het Damse stedelijk voertuigenpark overschakelt op elektrisch rijden en waarbij de inwoners de e-auto’s kunnen huren. Elektrische auto’s zijn namelijk veel zuiniger met energie dan klassieke benzine en dieselauto’s. Bovendien kunnen ze rijden op groene stroom, afkomstig van hernieuwbare bronnen zoals zon en wind.
Uit onderzoek blijkt dat in Damme maar liefst 42 procent van de CO2-uitstoot te wijten is aan het transport. “We willen, gespreid over maximaal vier jaar, ons dienstwagenpark vergroenen en ook onze bevolking de kans geven te genieten van elektrisch rijden”, geeft milieuschepen Bart Desutter aan.
Alternatief voor gezinnen
De stad koopt zelf de elektrische wagens aan, samengesteld uit kleine en grote personen- en bestelwagens. De eerste generatie elektrische auto’s had maar een beperkte actieradius tussen twee laadbeurten maar de nieuwste e-auto’s rijden minstens 250 kilometer voor ze moeten worden opgeladen. Het is de bedoeling dat gezinnen uit Damme de elektrische wagens kunnen gebruiken als de stadsdiensten ze niet nodig hebben, dus vooral ’s avonds en in het weekend. De gebruiker betaalt hiervoor een vergoeding. Het gebruik van een deelwagen is aanzienlijk goedkoper dan de aankoop en het gebruik van een eigen wagen. Het is een prima alternatief voor gezinnen die maar af en toe een auto nodig hebben. De standplaatsen van de deelauto’s zouden zich in de deelgemeenten Sijsele, Moerkerke en Damme bevinden zodat een Dams gezin op relatief korte afstand van de eigen woning een deelauto kan vinden.(PDB)