• Kaprijke

Danny Vermeulen uit Kaprijke bedacht het rolgordijn “XXSecret”, nam er een patent op en installeerde er al zo’n 200 bij mensen die ‘s avonds - met de rolgordijnen naar beneden en het licht ààn in hun living - niet graag hebben dat er van buitenaf bij hen wordt binnen gekeken.

Tot Danny deze uitvinding deed, was een oplossing voor dit privacy probleem nog onmogelijk. Normaal kan iemand bij valavond vanop afstand nog silhouetten ontwaren dwarsdoor een rolgordijn in een huis waar de lichten branden. 
Hoe kan je zo’n situatie oplossen? Dat was zowat de opgave voor onze Kaprijkenaar, die beroepshalve met zijn firma Tende jarenlang verfijnde rolgordijnen plaatste in nieuwe en moderne interieurs.

Zonlicht
Danny Vermeulen (60) runde vroeger met echtgenote Hilde de raamdecoratiezaak Tende, aan de Molenstraat in Kaprijke. Veel vroeger was daar nog de Doe Het Zelf zaak “Van Kerckhove” van Hilde’s vader gevestigd. Het echtpaar Danny en Hilde gaf vorig jaar de fakkel door aan dochter Kaat en schoonzoon Ranzi, de  jongere generatie, die hun zaak de naam Tyyli (Fins voor ‘stijl’) doopten. Vader Danny helpt wel dagelijks nog mee in de zaak. 
Tyyli plaatst niet alleen raamdecoratie, maar beschikt ook over een eigen atelier waar raamgordijnen in allerlei soorten en maten worden gemaakt. Trouwens, de machines waarmee dat allemaal gebeurt, heeft Danny destijds ook zelf bedacht. Het was bij het plaatsen van rolgordijnen dat hij van klanten vaak de opmerking kreeg dat ze het wel fijn vonden dat ze overdag door hun rolgordijnen naar buiten konden kijken, maar dat ze het minder leuk vonden dat voorbijgangers ’s avonds, als het donker was, even gemakkelijk konden binnen kijken.
Danny: “Op vakantie broedde ik op een systeem om gordijnen ’s avonds van buitenaf ondoorzichtig te maken. Want ik stelde vast dat, als de zon op zo’n bleke gordijnen zit, je er dan niet doorheen kon kijken, omdat je verblind wordt door het licht. Zo kwam ik op het idee om tussen raam en gordijn LED-verlichting te installeren. Die zorgde niet alleen voor gezellige sfeerverlichting in de kamer, maar verhinderde ook dat je niet langer kon binnen kijken. Twee vliegen in één klap dus.”
Maar hoe kon een en ander in één systeem worden samengevoegd? 

Design Award
Het duurde nog zo’n zes maanden om de uitdaging technisch uit te werken. Er werden tientallen prototypes geproduceerd en telkens nodige testen uitgevoerd. Een eindsysteem kwam in het zicht en vormt één geheel met het rolgordijn zelf. Een strip met LED-lichtjes wordt bevestigd op een aluminiumplaat, die tevens voor koeling van de lichtjes zorgt. Het systeem wordt bevestigd tegen de bovenkant van de raamopening en samen met het gordijn vanop afstand bediend (op/neer; aan/uit). Uiteindelijk had Danny het geheel simpel opgelost en tot zijn grote voldoening bleek het systeem onmiddellijk zeer gewild door het cliënteel.
Danny Vermeulen stond kort nadien met zijn uitvinding, die hij de XXSecret had gedoopt, op Batibouw, de grootste bouwbeurs van België. Het leverde hem meteen een nominatie op voor de ‘Batibouw Design Award’ met veel pers aandacht als gevolg. 

Privacy
“De interesse voor het nieuwe product was immens”, vertelt Danny. “Ik heb dan ook snel een patent genomen op dat systeem, omdat we allerlei verhalen hoorden over namaak en minderwaardige nepkopies. Achteraf bekeken was zo’n patent echter niet echt nodig geweest. Het blijft een nicheproduct en producenten in massaproductie van rolgordijnen bleken niet echt geïnteresseerd om ermee aan de slag te gaan. Maar zo’n patent levert ook fiscale voordelen op en dat was aardig meegenomen”, legt Danny nog uit. 
Intussen hebben Danny en Tyyli de voorbije jaren al zo’n 200 XXSecret-gordijnen geïnstalleerd, zowel in livings van woningen als ook in privé-zwembaden, dokterspraktijken en burelen van zelfstandigen. 
“Het is nochtans niet goedkoop”, geeft Danny toe, “ook al omdat alles op maat wordt gemaakt en quasi onzichtbaar gemonteerd. Een afstandsbediening en ingebouwde motor zorgt voor de aandrijving. Je komt al snel op het dubbele van een gewoon rolgordijn. Toch blijft het een instant succes, echt iets voor mensen die van privacy houden en niet op een euro kijken. Klanten die het al lieten installeren zijn er unaniem tevreden en zeggen mij veelal ‘het (g)(h)heeft iets speciaals”.
 
Contact:
Danny Vermeulen,
Tyyli, Molenstraat 90, Kaprijke
Tel. 09/373.67.37 
info@tyyli.be

Piet De Baets