Dokterskabinet op drijvend binnenschip kan voor vele doeleinden dienen:

Deze bekende Eeklose orthopedisch chirurg, gespecialiseerd in het plaatsen van schouderprothesen in AZ Alma, startte eind 2004 met privé-consultaties op een omgebouwde (luxueuze) woonboot met ligplaats aan de brug van Veldekens (Adegem), vlakbij de winkel “Lichtproject”.
19 jaar later moet hij zijn ‘Orthoboot’ met spijt in het hart van de hand doen. Maar omdat dit schip veel mogelijkheden biedt (3 slaapkamers, vergaderruimtes, bar, keuken, alarm, enz.) zal er wellicht veel belangstelling voor zijn.
Peter Roosen is een autoriteit in zijn branche. Hij zette als eerste een operatief systeem op punt om een scheur in een schouderpees te herstellen via drie kleine gaatjes (kijkoperatie). Dat betekende voor de patiënt nog één nacht in het ziekenhuis in plaats van vroeger tien dagen via de klassieke methode ! Dr. Roosen werd alom op congressen gevraagd om zijn systeem toe te lichten. Op zijn boot gaf hij praktijk- lessen aan collega-schouderchirurgen die zijn methode nu overal toepassen. 

Hobby’s
Dokter Roosen, alhoewel slechts 58, heeft onlangs zijn activiteiten als ziekenhuisarts om medische redenen veel te vroeg moeten stoppen.
Alhoewel hij perfect gezond oogt en aan alle dagelijkse activiteiten normaal deelneemt, zit hij geplaagd met een neurologische aandoening die zijn activiteiten als chirurg kunnen beïnvloeden. Een orthopedist moet operatieve ingrepen kunnen uitvoeren met een precisie van een tiende mm. Als dat om een of andere reden niet meer gegarandeerd precies kan uitgevoerd worden, mag hij op last van zijn beroepsverzekering geen enkel risico meer nemen.
Peter Roosen: “Dat is natuurlijk lastig. Ik voel mij perfect OK, maar volgens sommige roddels zou ik al halfdood of gehandicapt zijn. Zover is het nog lang niet (lacht). Het noodgedwongen en veel te vroege vertrek uit de kliniek doet me wel pijn, ik had gerust nog enkele jaren aan de slag willen blijven. Ik heb gelukkig veel hobby’s zoals fotografie, musiceren, zeilen, reizen en… wijn maken. Thuis in Adegem kweek ik zelf druiven, waarvan ik witte en rode wijn en een eigen schuimwijn maak. Met mijn echtgenote Maggy pendel ik enkele keren per jaar tussen Adegem en Portugal, waar ik eveneens een verblijf heb om,  wie weet, misschien later ook daar wel eens een wijntje te maken…”

Bed & Breakfast
De orthoboot is een recent gebouwd (1961) binnenschip (type "SPITS") van 40 m x 5.20 m,  volledig gestript en omgebouwd tot een volwaardige leef- en bureelruimte gespreid over twee dekken volgens de plannen van Eeklose architect Kurt Dyselinck. Het werd een pareltje, met een aangepast eigentijds interieur en alles tot in de details afgewerkt. 
Er werd van in het begin geopteerd voor een luxueuze inrichting met mogelijkheid om later gemakkelijk om te vormen naar bvb. een Bed & Breakfast, burelen, conferentiezaal of leefruimte voor een woonboot. Hotel, horeca of dancing is niet toegelaten.
Peter Roosen heeft er 15 jaar praktijkconsultaties gehouden en bleef er soms – als hij van wacht was in het ziekenhuis – ook wel eens overnachten. Hij had er alle comfort bij de hand: 3 slaapkamers waarvan 1 met suite, 2 badkamers met inloop-douchecel, keuken, 2 toiletten, zelfs een bar, microgolf en ijskast voor als hij bezoek ontving. 
Voor zijn cursussen beschikte hij er over een grote living (200 m2) met opsplitsbare mobiele wanden, een receptiebalie en conferentiefaciliteiten: een lange ovale tafel en bureelstoelen, een Bose-geluidsinstallatie, ingebouwde plafondbeamer en groot scherm. De boot is volledig elektronisch beveiligd tegen diefstal, heeft een generator op stookolie voor eigen elektriciteit, op het dek een autokraan,  reguliere elektriciteitsaansluiting vanop de oever en beveiligde loopbrug.
Het schip is nog steeds uitgerust met een perfect op te starten motor in de machinekamer, heeft een officiële lig- en vaarvergunning en is enkele maanden terug nog perfect vaarklaar bevonden door de zeevaartinspectie. 
Peter Roosen: “De totale kostprijs kun je vergelijken met de aankoop van een grote villa. Maar dat kan ik er nu niet meer voor vragen. Ik reken op een prijs van rond de 350-400.000 € (vrij van registratierechten of BTW). Overname van inboedel, het aanwezige materiaal, de meubelen en alle toebehoren is bespreekbaar.”
Wie interesse heeft contacteert Dr. Peter Roosen per mail op dr.roosen@
orthoboot.be, waarna hij kandidaten zelf zal contacteren voor meer details of een geleid bezoek. 
Meer info ook op www.orthoboot.be.
Piet De Baets