Wilfried Van Durme (Groen!) vraagt het Eeklose stadsbestuur om bij de NMBS en De Lijn aan te dringen op betere verbindingen vanuit de Herbakkersstad. ‘Er rijden veel te weinig treinen tussen Eeklo en Gent’, zegt hij. ‘ En ook de busrit naar Gent duur veel te lang.’ Burgemeester Koen Loete (CD&V) geeft hem gelijk en belooft inspanningen te zullen doen.

De Eeklonaar wordt niet verwend op het vlak van openbaar vervoer, vindt Wilfried Van Durme.“Drie jaar geleden werd op de lijn Eeklo-Gent een nieuwe dienstregeling voor de trein ingevoerd. Deze regeling zorgde voor veel ongenoegen en ongemak. Ondertussen werd het comfort (nieuw treinstel) verbeterd, maar de dienstregeling bleef onveranderd. Er blijft een tekort aan keuzemogelijkheden tijdens de spitsuren en ’s avonds laat. In het weekend rijdt er slechts om de twee uur een trein! Wie de bus neemt, moet over hobbelige omwegen naar Gent en doet er meer dan een uur over. Kan en wil het college invloed uitoefenen of bemiddelend optreden bij de NMBS en De Lijn voor een uitbreiding en verbetering van het openbaar vervoer? Ik denk dan aan bijvoorbeeld ook een rechtstreekse busverbinding Eeklo-Gent langs de N9. Dat zou absoluut een voelbare verbetering in tijd betekenen voor de reizigers, niet alleen voor wie in Eeklo woont, maar ook voor wie dicht bij de N9 woont in andere gemeenten.”

IS SNELTRAM EEN OPLOSSING?

Burgemeester Koen Loete is het met raadslid Van Durme eens. ‘De frequentie van het openbaar vervoer, en vooral ook de verbinding tussen Eeklo en Gent, is zeker een pijnpunt. Het stadsbestuur is zich daar van bewust. In mei is er een mobiliteitsconferentie over deze problematiek in het Meetjesland. Ik ga daar onder andere voorstellen om een sneltramverbinding te realiseren langs de N9. Op die manier zou je Brugge, Maldegem, Eeklo, Lovendegem en Gent op een vlotte en snelle manier met elkaar kunnen verbinden. Ik besef echter dat dit een ver toekomstbeeld is want op dit ogenblik slaat ook de besparingswoede bij NMBS en De Lijn toe.’ (Ives Boone)