• Zomergem
21/12/2009

Een dievenbende heeft vijf stamboekschapen –Friese Zwartbles- gestolen uit de weide van Dirk De Koning. De prijsbeesten graasden op de grens tussen Merendree en Zomergem. ’s Nachts werden ze op een vrachtwagen geladen en meegenomen. Samen zijn de dieren goed voor ruim 1.500 euro. De politie heeft een vermoeden wie de daders zijn, maar heeft nog niemand opgepakt.
De weide van Dirk De Koning ligt afgelegen langs de Vaart in Merendree, vlakbij de sluis. Daar liepen een vijftiental prachtige Friese Zwartblesschapen. Maar in de nacht van zondag 6 december op maandag 7 december werden er vijf –drie ooien en twee ooien uit de weide geplukt. ‘En zeggen dat ik de dieven bijna op heterdaad had betrapt’, zucht Dirk.

‘Zondagavond kwam ik nog een laatste keer mijn schapen eten geven en toen al hoorde ik in de graskant een verdacht geritsel. Dat kan natuurlijk van alles geweest zijn, maar het was al donker en de meeste dieren slapen dan. Bovendien zie ik nu dat op de plek waar het geluid vandaan kwam, het gras duidelijk is platgelopen.’ Wellicht vlak nadat Dirk is vertrokken, sloegen de dieven hun slag. ‘Ze hebben aan de straatzijde van de weide de ketting doorgeknipt en een hek geopend.
‘In elk geval moeten ze met een zware terreinwagen zijn gekomen, want de weide is drassig en met een gewoon auto’tje met aanhangwagen en vijf schapen van tegen de 80 kilo in, kom je hier niet zomaar weg.’ Ook weet Dirk zeker dat ze minstens met drie waren. Drie schapen hebben ze uit de weide gehaald en twee uit de stal: die zijn natuurlijk makkelijker te pakken. Maar een ram van 85kilo laat zich niet zomaar oppakken om over een draad te sleuren.’. Friese Zwartblesschapen zijn opvallende dieren. Ze zijn bruin, maar als ze geschoren zijn, worden ze volledig zwart, en hun ogen hebben een geel-oranje kleur.’
Dirk is er het hart van in. Zijn dieren voert hij speciaal in uit Nederland om er hier mee te kweken en op veeprijskampen mee uit te pakken.
Wel volgt de politie een spoor. In maart dit jaar weren acht Alpaca’s –een soort lama’s- op nagenoeg identieke wijze gestolen uit een weide in Merendree. De dieren werden achteraf teruggevonden in Limburg, maar de dader niet. ‘Het onderzoek in die zaak loopt nog en het valt inderdaad niet uit te sluiten dat het hier om beide gevallen om dezelfde daders gaat. We volgen een spoor.’
Wie info heeft kan de politie bellen op 09-218.70.80 of Dirk De Koning op 0474-43.84.71. (OW)