• Eeklo

“Drie minuten is voor een dief voldoende. Voor mij óók !”

“Ik zou geen goede dief zijn”, zegt ons Eeklonaar Dirk Vermeulen, de bekendste en meest gespecialiseerde slotenmaker van het Meetjesland. “Een inbreker mag immers brokken maken, ik niet! Maar voor de rest ben ik minstens even snel en bekwaam. Alleen, mijn eergevoel gebiedt mij om proper en zonder schade te werken. Dat duurt soms iéts langer  (lacht). ”

Onder de firmanaam “Multi-Key” in de Eeklose Raverschootstraat 132 (achterkant van Delhaize), heeft Dirk zijn werkplaats en uitvalsbasis. In zijn winkel vind je alle mogelijke safes, sleutels en gesofisticeerd veiligheidsmateriaal. Hij werkt voor politie, deurwaarders en syndicussen van appartementsgebouwen. 

Maar ook voor mensen die zichzelf hebben buitengesloten, of:  hun safe niet meer openkrijgen. 

Geen enkel slot heeft voor deze fijne vakman nog een geheim. In 90 % van de gevallen is hij net zo vlug binnen als de meest gehaaide inbreker. Alleen: hij staat wel altijd aan de goede kant van de deur ! Meer dan 25 jaar ervaring en lid van de Erkende Vlaamse Slotenmakers Unie: bij Dirk is men in veilige, bekwame en eerlijke handen.

Slimme aanpak 

Elke dag worden in België meer dan 200 woninginbraken gepleegd. Daarom wordt op vrijdag 28 oktober a.s. de actiedag ‘1 dag niét’ gehouden, een nationale preventiedag om ons allen alert te maken en op te roepen om massaal woningdiefstallen te bestrijden. 1 dag zonder inbraken in België is het motto.

Dirk Vermeulen is erg te vinden voor dergelijke initiatieven.

“Iedereen kan van zijn woning een veilige plek maken en dieven een halt toeroepen. Daarvoor is alleen een gedreven en slimme aanpak nodig, waarbij aandacht wordt besteed aan de verschillende schakels van de veiligheidsketen. Preventie vormt ongetwijfeld één van de belangrijkste van deze schakels! En daarvoor zijn wij er. Dagelijks moet ik constateren dat met een eenvoudig hulpmiddeltje, lees: veiligheidssloten, erger kon of kan worden voorkomen. Slechts drie minuten volstaan om in de meeste huizen met succes binnen te breken.”

Gaatjesboorders

In het Meetjesland zijn de laatste maanden meerdere keren inbraken gebeurd door zogenaamde “gaatjesboorders”, met een methode die nochtans gemakkelijk te verhinderen is.

“Het zijn in hoofdzaak rondtrekkende dadergroepen die onze zone teisteren”, zegt de korpschef van een Meetjeslandse politiezone ons. “Heel typisch in onze gemeenten blijven de ‘gaatjesboorders’. Die techniek zie je vooral bij Roemeense en Hongaarse bendes.”

Specialist in inbraakpreventie  Dirk Vermeulen kent deze methode van buiten. 

Vermeulen: “ De inbreker boort aan de buitenzijde van het raam een gaatje in het houtwerk dwarsdoor het (raam)kozijn, zo precies dat het gaatje aan de andere kant juist onder de raamhendel uitkomt. Deze gaatjes zijn doorgaans niet groter dan 1 centimeter. Pvc, hout of aluminium speelt hierbij geen rol. Met bijvoorbeeld een ijzeren haakje duwt men door het gaatje de raamhendel omhoog, en kan men vervolgens het raam openduwen (foto 1). De eenvoudigste ramen hierbij zijn deze met een hendel die je moet optrekken om het raam te openen. Bij hendels die draaien is het iets moeilijker, maar ook daarvoor hebben inbrekers materiaal om ze te openen. Meestal gebruikt men een stil handboortje, waardoor vrijwel geruisloos kan gewerkt worden terwijl de bewoners slapen.”

Taptoe: Is dit dan gemakkelijk te voorkomen?

Vermeulen: “ Relatief eenvoudig en goedkoop ! Er zijn verschillende oplossingen. Te beginnen met uw eventuele rolluiken altijd naar beneden te laten en met een vergrendelingsmechanisme erop ervoor te zorgen dat ze niet omhoog kunnen geduwd worden. Of uw lichten laten branden bij afwezigheid. Maar dit zijn eerder doekjes tegen het bloeden. De beste remedie voor een raam is een  kruk met een ingebouwd slot op, zodat dit kan vergrendeld worden met een sleutel (foto 2 + 3). Of ook: voorwerpen voor het raam plaatsen die bij het openen omvallen en lawaai maken, het beproefde middeltje van grootmoeders destijds (lacht).”

 

Drie minuten

Alleen uw ràmen beveiligen is dus niet voldoende. Want jammer genoeg gebeuren inbraken op diverse andere manieren. Een klassieker is het afbreken van het cilinderslot.

Vermeulen: “ Een goed beveiligd cilinderslot steekt maximaal 2 mm buiten de afdekplaat. Indien niét kan een inbreker met een Engelse sleutel het uitstekend deel afbreken en ligt voor hem binnen de 3 minuten de weg naar binnen open” (foto 4 + 5).

De specialiteit van Dirk Vermeulen is vooral “mechanische” beveiliging. Dus geen alarmen. Dat laat hij over aan andere specialisten die onder meer met meldcentrales werken. Maar er rest voldoende om in zijn branche op de hoogte te blijven. Deuren openen, sloten herstellen of vervangen, vergeten codes van safes achterhalen, sleutelplannen maken voor appartementsgebouwen (met 1 sleutel alle gemeenschappelijke deuren openen) en vooral: achter- en zijdeuren van bestelwagens beveiligen (vanaf 500 €).

Antieke sleutels

In zijn winkel aan de achterkant van Delhaize heeft hij meer dan zijn werk. Men komt er langs voor anti-diefstaladvies, voor graveren van pvc naam- en nummerplaatjes (foto 6), sloten voor fietsen en moto’s, alle modellen safes en kluizen, enz. Maar vooral voor het bijmaken van sleutels allerhande.

Vermeulen: “ Safes openen is een specialiteit apart. De tijd dat men met een stethoscoop de exacte klik kon horen, is van vorige eeuw. Vandaag moet men nu vooral veel geduld hebben en over het juiste materiaal beschikken. Openen zonder schade is voor mij de uitdaging. Maar niet zelden moet ik forfait geven en de hopeloze eigenaar de raad geven om de slijpschijf boven te halen en daarbij vooral op te letten dat hij geen brand binnenin de koffer sticht.”

Taptoe: Kan je ook die zeer oude antieke sleutels bijmaken? 

Vermeulen: “Ik heb gelukkig nog mijn stiel via twee jaar cursus in de Blauwe Poort te Brugge geleerd. Inmiddels 25 jaar geleden. Die afdeling ‘slotenmaker’ bestaat ondertussen misschien al  niet meer. Nadien bekwaamde ik mij privé bij professionelen in het vak, die mij de trucjes leerden die ik nog steeds gebruik. Sleutels hebben voor mij al lang geen geheimen meer, tenzij ze door een eigendomscertificaat zijn beveiligd. Zo’n certificaat kan ik ook leveren met de firma Mul-T-Lock. De zeer antieke sleutels van vroeger vragen inderdaad vaak enig bijkomend slijp- of handwerk. Maar daarvoor heb ik mijn werkbank en fijn gereedschap.”

Wij durven erop verwedden dat Dirk Vermeulen desnoods de poort van de hemel open krijgt, mocht St. Pieter hem er ooit de toegang durven ontzeggen…

Piet De Baets

Slotenmakerij Multi-Key, Dirk Vermeulen

Raverschootstraat, 132, Eeklo Tel. 09/378.10.04

Open op dinsdag en vrijdag van 8.30.-12.30 en 13.30-18.15u.

Op woensdag van 13.30-18.15u.

Op zaterdag van 9-13u.

Gesloten op maandag en donderdag.

Depannages na sluitingsuren: bel 09/378.10.04 (doorschakeling)