• Eeklo
21/12/2009

De stad Eeklo loopt in de kijker met de realisatie van de bomenbegraafplaats. Eeklo werd in de wedstrijd ‘Groene Lente’ derde laureaat bij de categorie ‘Begraafplaatsen’, na Sint-Niklaas en Leuven. Door de specifieke groenaanleg kan de begraafplaats zeer milieuvriendelijk worden beheerd. Dit leverde de stad ook een ereprijs ‘Zonder is gezonder’ op.

De laatste vijf jaar is een systematisch omvorming van de stedelijke begraafplaats (aan het eind van de Molenstraat) doorgevoerd. Bijna alle paden en boordstenen werden weggehaald. Het geheel werd ingezaaid met gras. Nieuwe boomstructuren zullen in de toekomst het beeld bepalen. Het resultaat is ook dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen meer worden toegepast. De stad Eeklo heeft trouwens een nulgebruik voor de volledige stad gerealiseerd.
De bomenbegraafplaats kadert in de laatste fase van de heraanleg van de stedelijke begraafplaats tot rustgevende groene bezinningsruimte in de stad, door onder andere ook alternatieve manieren van begraven toe te passen. Het project behelst de aanplanting van 58 zomereiken in strak gelid, waarrond een wadi werd aangelegd voor de infiltratie van het elders op de begraafplaats weggefilterde water. Rondom de wadi is dit deel van de begraafplaats afgeschermd door een houtkant. De begraafplaats sluit immers aan bij een stedelijke groen-, natuur- en fietsas. Het geheel wordt kleurrijk gemaakt door het aanplanten in het gazon van biobloembollen en krijgt er een natuurlijk tintje bovenop door het voorzien van lisdodde in de wadi.
Binnen 2 jaar na de aanplant zullen er per boom, in de vier windrichtingen, vier platte uniforme natuurstenen voorzien worden van 50 bij 50 centimeter. Hieronder kunnen verschillende urnen worden geplaatst. Ook kan de as van de overledene worden uitgestrooid in een kuiltje dat opnieuw wordt dichtgedaan en afgedekt met een steen. Het geheel zal op termijn een gewenste zachte, niet confronterende combinatie van leven en dood vormen.
Voor de bebloeming in de stad ontving Eeklo één bloemsymbool, hetzelfde als vorig jaar.
Groene Lente is een jaarlijkse wedstrijd georganiseerd door de Vereniging voor Openbaar Groen waar alle Vlaamse gemeenten kunnen aan deelnemen. Het beloont en promoot de openbare bebloeming (Gemeente in Bloei) en de groenvoorzieningen (Groene Gemeente).