Op maandag 23 september starten de sloopwerken van het oude zwembad in de Oostveldstraat. Het is figuurlijk een monument dat tegen de vlakte gaat, het blauw-witte strakke gebouw met grote glaspartijen verdwijnt uit het straatbeeld.

Gedurende 50 jaar was het zwembad in ’t Oostveld’ (‘Over d’IJzers’) een modernistisch ijkpunt waar de zwemsport door een massa mensen werd beoefend.
Liefst 8 miljoen mensen beleefden water- en sportplezier in dit oude zwembad. Zowat de ganse Meetjeslandse bevolking beleefde er zijn eerste schuchtere watertoets.
Maar er werden letterlijk ook kampioenen gekweekt. De Verbauwens, de Van Steenberghes en vele anderen stonden aan de top van de Belgische zwemwereld en behaalden zelfs het Olympisch niveau. Ook de Eeklose waterpolo was een gevreesde tegenstander van velen, vandaag spelen zij nog steeds op een topniveau. Het water werd tevens gebruikt door duikclubs. En vele scholen maakten dankbaar gebruik van het Eeklose Zwembad. Het sporthome onder en naast het zwembad bracht vele niet-Eeklonaars naar onze stad. Zelfs buitenlandse sporters verbleven in het sport-home.
Een stuk Eeklose geschiedenis verdwijnt en maakt plaats voor woningen in het groen. De chloor en waterdamp worden voortaan vervangen door de geuren en geluiden van de natuur. Een prachtig nieuwbouwproject, centraal gelegen en midden in de rust en het groen. Het Oostveldse zwembad werd officieel in gebruik genomen in (juni 1968) en sloot na 50 jaar trouwe dienst de deuren in juni 2018. Sindsdien is het vernieuwde Sportpark in gebruik genomen. De site bevat niet enkel het Verbauwenbad, ook de buitenschoolse kinderopvang Dolfijn is er gevestigd. In mei 2019 ging het nieuw aangelegde hockeyterrein open. De site wordt voortaan multifunctioneel gebruikt en is nog volop in de ontwikkeling. Het centraliseren van de dienstverlening heeft vele voordelen voor de bezoekers, alles is dichtbij.

(PDB)