• Eeklo

Wie een beetje de historiek van de Eeklose meubelindustrie heeft gevolgd of kent, weet dat dit – samen met de textielsector - al tientallen jaren geleden is afgegleden tot vervlogen nostalgische glorie.

Groot was dan ook onze verbazing (Eeklonaar gebleven) als daar plots een meubelfabriek in de Slachthuisstraat van zich laat horen. Want dat ze, behoudens hun 50-jarige verjaardag, vooral hun - voor velen onvermoede - maar succesvolle business eens in de kijker willen plaatsen.
We kwamen terecht in een productiehal van 10.000 m2 in volle bedrijvigheid (15 vaklui/meubelmakers aan de machines), tientallen Franse eiken bomen, degelijk gedroogd en klaar om te zagen en te schaven. Daarna ging het richting een warm en gezellig  ingerichte ontvangst-toonzaal, opgebouwd en gevuld met schitterende eigen creaties. Hun slogan “van boom tot meubel” is hier duidelijk aanwezig. Overal de nadruk op “eik”! Men ziét eik, men ruíkt eik, men voélt hier de warme en betoverende uitstraling van pure eik…!
Dit is duidelijk ‘handmade in Belgium’.

Tegenstroom

De 14-jarige Arthur Van Autreve volgde in 1953 de richting houtbewerking in de plaatselijke vakschool. Na een 15-tal jaar bedrijvigheid en noodzakelijke ervaring in het vervaardigen van  meubels zette hij met echtgenote Rosanne de stap naar een eigen bedrijf. Het werd AVAROS NV, met de A van Arthur, de V van Van en de A van Autreve en de ROS van Rosanne Verlé. Het was in 1968, middenin de periode van de exploderende Eeklose meubelsector.
Aanvankelijk gebeurde de fabricatie van salons nog in de garage achteraan, later in een eigen fabriek, vlak naast het slachthuis, op nog steeds dezelfde plek als vandaag.
Arthur ging echter eigenzinnig in tégen de toen gangbare stroom van massaproductie, en mikte op het ambachtelijke kwaliteitsmeubel. Hierdoor werd hij weliswaar niet de grootste, maar (nu gebleken) de sterkste te zijn ten overstaan van zijn desnoods snel groeiende concullega’s. Ondertussen, 50 jaar later, blijft hij met twee zonen en een dochter in de opvolging, wel als enige nog over…
Met zijn motto ‘de ochtendstond heeft goud in de mond’ en zijn gezonde 79 jaar, opent hij iedere morgen om 6 uur als eerste de fabriekspoort voor de productiearbeiders… Om zich daarna terug te trekken voor zijn hobby’s.  

Collectie Ambroise Interiors

De tweede generatie liet kort na de eeuwwisseling stilaan van zich horen. Filip, Marc en Isabelle namen het roer van hun ouders over en gingen voor een nieuwe, meer toepasselijke en gesofisticeerde collectie: “Ambroise Interiors”.  In het zelfde vaarwater van destijds, profiterend van een gevestigde goede naam en faam, werd hun visitekaartje een volledig nieuwe collectie en genrestijl, met de focus volledig op ‘landelijk en strak landelijke interieurs in massieve eik’. Consequent, hoog gepositioneerd, geproduceerd in eigen atelier en met eigen opgeleide vaklui geplaatst. Het totale plaatje.
Resultaat: mooie interieurs met lambrisering (boisserie), massief rustiek (kasteel)parket of oude verweerde plankenvloeren, landelijke eiken kasten met ijzeren fronten, ingebouwde kasten en binnendeuren met retro-look of eigentijds klassebeslag,  maar ook trappen, keukens, inmaakkasten en meubelen op maat. Met de hulp van de meest hoogtechnologische CnC-machine blijft de gehele collectie handvervaardigd en straalt zorgvuldig het aloude ambachtelijke vakmanschap uit.

Eigen boom

De aanpak van Ambroise is zowel gericht op individuele wensen van klanten als op totaalinrichting.
‘Van boom tot meubel’ is dus geen lukrake reclameslogan, maar de correcte en toegepaste omschrijving van hun filosofie. Ongezien is ook het feit dat klanten er hun eigen boom kunnen uitkiezen waaruit kort nadien hun meubel wordt gevormd.
De productiehal blijft niet verborgen voor de klant, binnenhuisarchitecten komen er langs met klanten of men doet beroep op de Ambroise-interieurspecialisten voor specifiek advies en begeleiding. In de eigen showroom staan fysieke voorbeelden uit eigen werk royaal tentoongesteld.
Als inspiratiebron ligt er een dik fotoboek met voorbeelden en concepten ter beschikking. Een referentielijst is zelfs voor de moeilijksten een overtuigend naslagwerk.
Als aanvullend assortiment is er tenslotte een uitgebreide reeks bijpassende accessoires zoals gordijnen, stoffen en shutters (houten jaloezieën) waarmee het totaalconcept professioneel wordt afgerond.

Heeft u plannen voor (her)inrichting van uw interieur of nieuwbouw of wenst u een vrijblijvende afspraak voor kennismaking met de Ambroise Interiors collectie bij Avaros? Neem dan zeker contact op met Isabelle, Filip of Marc op 09/378.09.44 (administratie), 0476/31.30.28 (verkoop) of 0489/95.17.26 (PR) geopend elke werkdag van 10:00 -17:00 of op afspraak.
U kan zich alvast ook laten inspireren op de website www.ambroise-interiors.net of kom langs op de Ambroise-stand op de BIS beurs van 6 tot 14 oktober, hall 6, stand 331.

Piet De Baets