Zoals velen onder onze lezers krijgt ook de Taptoe-redactie regelmatig moppen en kettingmails toegestuurd die gelukkig ook al eens hilarische filmpjes van ‘You Tube’ bevatten. Maar daartussen onlangs een bangelijk verontrustend filmpje over een tv-uitzending op Nederland 3, waarin gewag wordt gemaakt van een ‘nieuwe methode voor inbrekers’ die bijna feilloos en poepsimpel vrijwel elk slot van elke deur binnen de kortste keren opent.  Het geheim achter deze inbraakmethode is de zogenaamde “klopsleutel”. In het programma wordt de methode haarfijn en met de nodige voorbeelden uitgelegd.
 

ZACHTE TIK OP UITEINDE
In de studio zitten leden van een soort ‘sleutelclub’ achter lange tafels met allerlei sleutels, onderdelen van brandkasten en gesofistikeerd inbraakmateriaal. Hun gezamenlijke hobby is het zo vlug mogelijk openen van brandkasten en sloten. Samen zoeken ze naar de snelste en minst sporen nalatende methode, ook voor de nieuwste generatie sloten en brandkasten.
Op een vrij realistische wijze wordt met nagespeelde filmpjes aangetoond hoe je een bepaalde (in het sleutelgat passende) sleutel in het slot laat glijden en daarna met een hamertje een zachte tik geeft op het nog uitstekende sleuteleinde. Meer niet. Maar het slot gaat nadien met het meest sprekend gemak als een kinderhandje open en de dief is binnen.

GEEN SPOREN
Dat kan ik ook, is de reactie. En even plots overvalt je de onheilspellende gedachte dat uw deursloten vanaf nu dus niet meer veilig zijn… Met de zogenaamde ‘klopsleutel’ maakt iedereen vrijwel elk slot binnen de kortste keren open. Handig of gevaarlijk?
Zowel de geïnterviewde slotenmaker in het programma als de Nederlandse politie bevestigen de eenvoud en het gevaar van deze klopsleutel. De slotenmaker in het filmpje, die de techniek graag voor de camera uitprobeert (en er telkens binnen luttele seconden in slaagt), verklaart dat je met een tiental varianten van de klopsleutel liefst 90% van alle sloten zonder sporen van inbraak kunt openmaken.  En omdat het geen sporen nalaat, ben je bovendien als slachtoffer van inbraak ook niet gedekt door je verzekering…!

NACHTRUST
Zouden we dit filmpje dus wel durven doorsturen naar onze gebruikelijke vriendenkring, of moeten we hun onbezorgde nachtrust verder garanderen? Een behoorlijk frustrerend dilemma.
Wie gans deze uitzending ook eens zou willen bekijken (veelzeggende titel: “laat je voordeur vanaf nu maar gewoon open”), kan nù als de bliksem naar de website van Taptoe gaan (www.taptoe.be). We raden je aan om daarna  snel dit artikel verder te lezen wil je vanavond nog gerust kunnen gaan slapen…!

SNEL EN ZONDER SCHADE
Voor onze eigen gemoedsrust trokken we naar de bekende Eeklose slotenmaker Dirk Vermeulen (53) aan de achterkant van Delhaize, waar je terecht kan voor alle problemen rond sloten en sleutels (Multi Key).
Dirk heeft 20 jaar ervaring en wordt vaak door syndicussen van appartementsgebouwen of politie en deurwaarders opgetrommeld om bij voorkeur ’s nachts voor hen deuren te openen. Liefst zo snel mogelijk en met zo min mogelijk braakschade. Met de nodige routine en geduld, soms gekruid met wat lef, slaagt hij daarin telkens optimaal.
Zou hij als specialist in het vak dan het fenomeen ‘klopsleutel’ kennen?

VOORBIJGESTREEFD?   
Dirk lijkt het internetfilmpje inderdaad te kennen.
“Het doet al een 5-tal jaren de ronde via een zogenaamde ‘kettingmail’, zegt hij. ” Maar de laatste tijd steekt het weer de kop op”, glimlacht hij eens geheimzinnig, als was hij zeker niet van plan ons deelgenoot te maken in de geheimen van zijn vak. 
“ Na het bekijken van de uitzending in kwestie destijds werd ook ik behoorlijk ongerust, temeer dat men aan iedereen, ook leken in het vak, tóónt hoe simpel het werkt.
“Je gaat naar de sleutelmaker en vraagt om een klopsleutel te maken. De sleutelmaker kerft hem zo diep mogelijk in, zodat hij op verschillende sloten past. Nadien kan je met deze sleutel en met een simpel hamertje elk slot openmaken waar de klopsleutel in past, gewoon door er een paar tikken op te geven. Door de klop schieten interne pinnetjes naar voren, zodat de sleutel plots als een ‘loper’ past, en vervolgens draai je het slot - en dus ook de deur - gewoon open. Men zou voor minder een nieuwe golf van inbraken verwachten met deze techniek.”
“Bij een zichzelf respecterende ‘slotenmaker’ echter (zeg nooit sleutelmaker tegen een slotenmaker !) zou je deze klopsleutel nooit bekomen. Een slotenmaker is aangesloten bij de erkende vakvereniging VSU (Vlaamse Slotenmaker Unie) en deze hebben een soort erecode die u beschermt tegen namaak.”
TAPTOE: Is het inderdaad zo simpel?
DIRK (lacht): “In ons vak zorgde de klopsleutel toentertijd behoorlijk voor wat paniek. Maar toen ik het zelf eens uitprobeerde, slaagde ik er maar éénmaal in op 100 pogingen om het slot open te krijgen. Het vraagt niet alleen veel oefening maar ook veel handigheid en ervaring. Zo simpel als op de Hollandse televisie voorgesteld is het alvast niét. Ik wéét dat ze alle mislukte inbraakpogingen met de klopsleutel gewoon niet in het filmpje hebben opgenomen. Wie weet hoelang ze daar al stonden te proberen? Bij die hobbyisten lukt dat zogezegd wel meteen, maar dat komt omdat ze de cilinder in hun handen hebben, en dat geeft een andere klop dan bij een cilinder in een deur. En bovendien blijft de eerste voorwaarde dat je de juiste sleutel voor de gepaste cilinder nog in de handel vindt. Hij was toen al moeilijk te vinden, nu is hij volledig voorbijgestreefd en dus zeldzaam. Alhoewel, via internet is hij nog te krijgen, maar waardeloos.”
TAPTOE: Is er iets tegen te doen?
DIRK: “Ik ben op de hoogte van de techniek van de klopsleutel, maar relativeer het sterk. De techniek die ze daar gebruiken wordt al lang niet meer toegepast. Er zijn vandaag zodanig veel verschillende merken van sloten op de markt, met elk nog eens aparte soorten cilinders, dat je al met een enorme hoeveelheid klopsleutels zou moeten  rondlopen, die je vervolgens één voor één moet uitproberen. Die methode duurt veel te lang voor inbrekers, die binnen enkele minuten binnen willen geraken.
“Moet ik u iets verklappen? Verdacht kort na de bewuste tv-uitzending, die toen voor behoorlijk wat onrust heeft gezorgd, ook in politie- en slotenmakerskringen, kwam er al een ‘anti-klopsleutel-cilinder’ op de markt. Wat bewijst dat volgens mij? Dat het allicht allemaal opgezet spel is geweest van een fabrikant in sloten die daar munt wou uit slaan..”.
TAPTOE: En dat van die verzekering die niets wil vergoeden?
DIRK: “De verzekering komt inderdaad niet tussen als er geen inbraaksporen worden gevonden. Dat maakte die geschiedenis nog angstaanjagender, vooral bij alleenstaanden en onbewaakte winkels. Maar de klopsleutel laat in het slot wél degelijk sporen van inbraak na, dus je blijft gedekt. De meest recente sloten zijn echter uitgerust met een extra beveiliging die de ‘klop’- techniek al helemaal nutteloos maakt. Ikzelf neem nooit risico’s en  gebruik alleen veilige. Ik houd mij bovendien  voortdurend op de hoogte van de laatste nieuwe technieken. Ik heb in mijn carrière zo al veel generaties sleutels en sloten achter de rug.”
TAPTOE: Hoe lang doet een professionele slotenmaker
er eigenlijk over om een willekeurige deur open te maken?
DIRK: “Ikzelf? (lacht). In hooguit een drietal minuten! En dan nog op ’t gemak ... Tenzij natuurlijk dat het slot door mij beveiligd en geplaatst werd…! Maar ik daag er velen uit, ook de  zogenaamd ‘duistere professionelen’, om eens achter te komen…!”

De Eeklose Sleutelclub, mocht hij nog bestaan, is hierbij gewaarschuwd: deze man kan binnen de kortste keren al jullie (slaapkamer)deuren openmaken ... De rest van ons kan gelukkig op beide oren slapen vannacht.
Luiz en Piet De Baets