• Eeklo
26/09/2021

In onze uitgebreide rubriek vorig jaar over “Meetjeslandse uitvinders” besteedden we toen ook aandacht aan August Claeys (75), een gepassioneerde duivenmelker en handige Harry uit Eeklo die een toestelletje had ontwikkeld om duiven gemakkelijk en pijnloos te ringen.
Heel wat liefhebbers sukkelen daarmee. Het knellend ringetje openhouden en terzelfder tijd de poot van de duif erin steken is een delicaat werkje dat de duif geregeld verwondt of soms de ring doet breken. In het artikel had August de wens geuit dat zijn uitvinding, waarop hij bewust geen patent wou nemen, door een firma commercieel op de markt zou worden gebracht. Inmiddels perfectioneerde hij voortdurend zijn prototypes en gaf ze voor een habbekrats weg aan vrienden duivenmelkers.
Nu laat hij ons weten dat de firma Rings4wings uit Sint Truiden bereid is gevonden om zijn uitvinding onder de naam “Ring Tool” op de markt brengen. De firma levert toebehoren voor de duivensport en is actief over de hele wereld. Het handige hulpje (10 €) laat toe de duif met twee handen vast te houden terwijl het ringetje over de poot schuift.

Nieuwe vinding
Maar August zit niet stil. Door zijn vele knutselen heeft hij terug een uiterst welgekomen handigheidje gevonden voor zijn collega’s doe-het-zelvers, wat hij met onderstaande foto illustreert.
(Wij geven letterlijk zijn uitleg weer, want zelf zijn we niet zo handig…)
August: “Om een slijpsteen te kuisen, of vlak te zetten, bestaan er verschillende hulpmiddelen ,
waarvan sommige vrij duur. Nu, door een doodgewoon steenslijpschijfje van 12.5 cm
vlak tegen de steen heen en weer te schuiven, smelt de steen als sneeuw voor de zon.
De buitenste rand van zo’n schijfje bevat “diamantgruis” om vlot in steen te snijden.
Bij het gebruik, zoals op de foto, zie ik zeer duidelijk waar ik de slijpsteen moet bijwerken, daar waar het bij andere hulpmiddelen véél moeilijker is.
Ik hoop met deze tip andere hobbyisten of zelfs houtverwerkende bedrijven hiermee een beter alternatief te bieden . Voor mij is het “het van het”, waarom niet voor een ander ?”
Info bij August Claeys zelf: 09/377.92.11, Pokmoere 45, Eeklo.

Piet De Baets