• Maldegem
07/11/2021

In het Sint Annapark in centrum Maldegem werd een paar maanden geleden het circa 6 meter hoge standbeeld van Diana, de godin van de jacht, weggenomen voor restauratie. Het beeld is jarenlang niet onderhouden geweest en bedekt met een groene laag mos en duivenpoep. Bij het demonteren van het beeld van het losse voetstuk ontdekten Maldegemse gemeentearbeiders een gat van ongeveer 60 cm diameter in de sokkel, met daarin verborgen een fles. De donkergroene fles was nog intact met ongeopende kurk. Bij nader toezien zag een arbeider in de fles een opgerold stuk papier of perkament zitten, onleesbaar wegens het aangekoekt stof aan de buitenkant.
Het beeld en de sokkel werden tijdelijk opgeslagen in het gemeentedepot en de fles werd voorzichtig op het bureel van burgemeester Van Hulle afgegeven.

Achtergronddecor

Van Hulle: “Deze vondst stelde mij voor een volslagen raadsel. Ik dierf de fles in het begin nauwelijks aanraken. Maar bij het naar het licht houden zag ik wel degelijk een opgerold document zitten. Ik heb mij dagenlang afgevraagd wat ik hiermee nu moest? Zomaar openen dierf ik niet, wegens schrik dat het papier zou verpulveren in aanraking met de vrije lucht…”
De burgemeester zette daarop een kleine jacht in naar meer informatie. Wijzelf hebben daar aan meegedaan via google. Wij willen proberen te achterhalen hoelang de fles al in de sokkel zou kunnen gezeten hebben. Dat moet dan wel met quasi zekerheid bij de plaatsing van het beeld gebeurd zijn. Nadien is het beeld nooit meer weggenomen of verplaatst, trouwens beeld en sokkel wegen elk apart ongeveer 1.000 kilo !
Vrij snel werd achterhaald dat het beeld zeker al in 1934 aanwezig was in het park op nog steeds dezelfde plaats. Dat bewijzen oude postkaarten en foto’s uit die tijd. Het beeld van Diana werd voor de tweede wereldoorlog blijkbaar gretig als achtergronddecor voor foto’s gebruikt. Zie onder meer hierbij een gedateerde foto uit 1944 van “nonkel Julien met een Engelse soldaat”. Diverse oudere historische kronieken noemen het beeld van Diana steeds opnieuw een opvallend aanwezig monument in het kasteelpark. Maar over de datum van plaatsing of over de ontwerper-creator ervan is nergens sprake. Plaatselijke heemkundigen vermoeden dat het beeld dateert van einde 19de eeuw (1890?).

Gemeentearchief

Verder onderzoek leidde de Maldegemse burgemeester naar het ontstaan van het circa 12 hectare groot kasteeldomein ‘St.Anna’, met koetshuis, hovenierswoning, paardenstallen, slingerende paden, weidse grasperken en prachtige eeuwenoude parkbomen. De site is momenteel publiek domein en eigendom van de gemeente. Het werd ooit door erfenis eigendom van Clémence Dhont, gehuwd met de Engelsman Theodore Paterson. De tijd ervoor was van een kasteel nog geen sprake. Het gelijkvloers met drie overweldigend aangeklede salons getuigen nog steeds van de rijkdom en stijlbewuste smaak van de toenmalige eigenaars. Het jaartal 1857 op het ijzeren hekken verwijst mogelijk naar de plaatsing van deze afsluiting, waarvoor de eigenaar in 1854 reeds een vergunning vroeg aan de gemeente, zo vindt men nog in het gemeentearchief. Vermoedelijk dateert de parkaanleg in Engelse landschapsstijl ook uit deze periode. In de jaren 1880 wordt het park onder handen genomen met onder meer de rechttrekking van de “Eede watergang” en aanleg van verschillende brugjes, daar het park zich aan beide zijden van de beek uitstrekt. Louter speculatief zou het beeld geplaatst kunnen zijn na 1890, en dat is inmiddels ook al 130 jaar geleden. Of veel later, maar zeker vóór 1930, gezien de postkaarten uit die tijd. Wat dan weer de vraag oproept in welke vooroorlogse taal het document dan geschreven werd ?
Na de dood van de laatste kasteelheer, de heer Fréderic Dhont werd de site in 1957 aangekocht door de gemeente. Vanaf 1981 werd in het gebouw de politie gehuisvest, maar sinds hun vertrek staat het kasteel zo goed als leeg.

Tip ?

Veel vragen maken het mysterie compleet. Hoelang het beeld van Diana al in het kasteelpark staat en waarom er bij de plaatsing een fles onder verborgen werd, is momenteel niet te achterhalen en blijft een raadsel. Het park is op 20 jaar na nooit publiek toegankelijk geweest en in private handen gebleven. Men had een heuse kraan nodig om het loodzware beeld van de sokkel te hijsen om zo het gat in de sokkel te ontdekken. Wie wist bovendien dat beeld en sokkel apart van elkaar gesplitst konden worden? En ‘plaatsers’ van de fles moeten beseft hebben dat hun ‘boodschap’ misschien wel voor honderd jaar en meer verborgen kon blijven. Welke boodschap was dan belangrijk ?
Maar burgemeester Van Hulle, vooraleer hij de fles opent, wil ultiem nog beroep doen op het geheugen van inwoners die hem een tip kunnen geven. Heeft iemand ooit over het bestaan ven een fles in de sokkel van het standbeeld gehoord ?
Het is zeker de bedoeling dat eerlang de fles geopend wordt. De nieuwsgierigheid is groot, maar evenzeer de schrik dat het hier over een 100-jaar oude grap of een onbenullige boodschap kan gaan. En zal de tekst in de fles, eens eruit gehaald, nog leesbaar zijn? Wat staat er op ?
Binnenkort wil Bart Van Hulle het mysterie onthullen…
Taptoe zal erbij zijn en houdt u op de hoogte !

Piet De Baets