• Evergem
07/02/2011

Sleidinge - Een felle, hevige brand heeft het magazijn van de doe-het-zelfzaak Marc Van Wiemeersch in de as gelegd. Een twintigtal ontploffingen van gasflessen in het magazijn deden de buurt meermaals opschrikken.

 

De brand brak vermoedelijk rond half 9 vrijdagavond uit. Verschillende buurtbewoners dachten aan een onweer of zelfs een aardbeving, maar de knallen waren afkomstig van exploderende gasflessen die in de loods waren opgeslagen. Het gedaver werd tot tien kilometer in de omtrek opgemerkt en brokstukken vlogen enkele honderden meters in het rond en richtten her en der schade aan. Marc Van Wiemeersch was even op bezoek bij zijn buren Lieve en Johan toen de bazin van café Sint-Elooi hem iets na acht uur in paniek kwam halen en hen verwittigde van de brand in zijn zaak. Carmen De Clercq, uitbaatster van café Sint-Elooi dat recht tegenover de doe-het-zelfzaak is gelegen, was de eerste die de brand opmerkte. Ik heb dan onmiddellijk de brandweer verwittigd en ben op zoek gegaan naar Marc. Die probeerde nog zelf de boel te blussen, maar zag al snel dat het geen zin had.

Water
Goed twee uur later was de brand al onder controle, maar de schade bleek enorm. ‘Gans de loods is weg en van het huisje van het echtpaar Andries, de buurwoning aan de andere kant, is de veranda en de keuken zwaar beschadigd’, klinkt het gelaten bij Marc Van Wiemeersch.. ‘De schade loopt wellicht in de miljoenen'. Opmerkelijk is wel dat de brandweer de grootste moeite had om aan water te geraken. ‘Ze zijn water gaan halen in de riolen, in de regenput van een overgebuur en zelfs met een tankwagen naar de Lieve gereden’, weet Van Wiemeersch. ‘Als je daar staat, besef je pas dat je echt machteloos bent tegen het vuur en je de brandweer maar beter zijn werk moet laten doen.’

Geen oorzaak
De branddeskundige van het parket kwam vrijdagavond al ter plaatse om de oorzaak van de brand te onderzoeken en deed dat zaterdagochtend bij klaarlichte dag een tweede maal. Er werd een brandhaard vastgesteld en kwaad opzet werd volledig uitgesloten, maar de precieze oorzaak blijft onduidelijk. Bij de doe-het-zelfzaak zijn, naast de zaakvoerders, nog 18 mensen in dienst. (OW)