• Sint-Laureins/St.jan-In-Eremo
18/12/2022

Eén in de Goochelaarstraat en één in de Mandeweg. Twee tractorsluizen die moeten verhinderen dat de zijbermen in de Goochelaarstraat nog langer stuk gereden worden. Het voornemen van het Sentse gemeentebestuur zet kwaad bloed bij oppositiepartij CD&V. “Vooral de manier waarop zint ons niet” zegt raadslid Franky Cornelis.
De Goochelaarsstraat staat bekend als een vrij drukke toegangsweg vanuit Bentille richting Sint-Laureins en omgekeerd. Rechtstreeks gevolg van het drukke verkeer is het feit dat de zijbermen van de weg er vaker barslecht bijliggen en er nauwelijks kan over kan gereden worden. De soms erg diepe putten naast de rijweg waren al meer dan eens het onderwerp van gesprek tijdens de gemeenteraad. Meermaals beloofde de Sentse meerderheid iets aan het euvel te doen. Wat ook regelmatig geschiedde. Burgemeester Franki Van de Moere liet meer dan eens de putten opvullen wat leidde tot een tijdelijke verbetering van de toestand. Maar steeds opnieuw ging deze even snel weer achteruit.
Van uitwijkstroken naar tractorsluizen
Toen de toestand van de bermen afgelopen zomer nog maar eens opnieuw voor ergernis zorgde, bracht raadslid Franky Cornelis het euvel opnieuw op de gemeenteraadsagenda. “Er moet toch iets aan te doen zijn” vroeg Cornelis. Burgemeester Van de Moere stelde voor diverse uitwijkstroken aan te leggen. Een idee waar Cornelis mee kon leven. “Ik stelde zelfs voor om ze aan te leggen ter hoogte van verlichtingspalen” vertelt de man. Ondanks de gedane beloftes kwam er geen schot in de zaak. Tot Cornelis afgelopen gemeenteraad de kat helemaal de bel aanbond. “We vernemen uit de verslagen van het schepencollege dat er tractorsluizen zullen worden aangelegd” opende Cornelis zijn betoog. “Er zou zelfs al een positief advies van de politie zijn en de werken zouden reeds gegund zijn. Waarom is dat niet met de gemeenteraad besproken ? Waarom zijn de buurtbewoners hiervan niet op de hoogte ?”
Omrijden
Volgens Cornelis is dit plan niet effectief. “Mensen die van Bentille naar Sint-Laureins willen moeten voortaan minstens vier kilometer omrijden” weet Cornelis. “Nu rijden ze over een weg waar weinig huizen langs staan. Voortaan zullen ze via de Langeweg en de Comer rijden. Een regio die veel drukker bevolkt is. Voor ons kan dit niet.” Waarnemend burgemeester Claudine Bonamie bevestigde tijdens raadzitting de plannen. “Het is geen definitieve ingreep, maar een proefproject” vulde zij nog aan. “Na een jaar gaan we de zaak evalueren en als blijkt dat het niet oké is, passen we de toestand opnieuw aan.”
(LK)