Op 1 mei kreeg Véronique Lampo al haar ‘Moederkesdag’: zoon Nikola (24) pakte met KV Mechelen verrassend de ‘Beker van België’ tegen AA Gent en zoonlief scoorde zelfs een van de Mechelse doelpunten.

“Het is hier wel het hele jaar door Moederdag”, vertelt de fiere moeder. “Nikola is iemand die nooit vergeet wat we vroeger voor hem hebben gedaan en hij laat dat constant blijken. Elke dag stuurt hij wel een paar sms’jes, dat begint al ‘s morgens”.
Ze was erbij ‘op de Heizel’, net zoals ze al zijn wedstrijden ziet, ook al gaat ze iedere keer een beetje dood van de stress.
Véronique: “Nikola  begon op 6-jarige leeftijd te voetballen bij KSK Maldegem.
Op een talentendag bij eersteklasser Lokeren had Nikola minder dan een uur nodig om iedereen te overtuigen.
Hij zou er tot zijn 14de blijven, tot Anderlecht en Club Brugge aanklopten. Het werd Brugge, wegens dichter bij huis. Op 18-jarige leeftijd werd hij lid van de A-kern.
Maar de doorbraak kwam er niet bij Club, wegens de moordende concurrentie. Nikola trok achtereenvolgens naar Zulte-Waregem en voor twee seizoenen naar Oud-Heverlee-Leuven. Tien doelpunten en 9 assists trokken de aandacht van Mechelen. Hij kon er een contract voor meerdere seizoenen tekenen.”

Stress
Maar waar hij ook speelde, de band met zijn moeder bleef hecht. “Nikola is echt nog altijd een moederskindje”, verklapt ze. “Elke dag verschillende sms’jes, over van alles en nog wat, eens binnenspringen. Alhoewel Nikola elke dag om 6.20u in Maldegem in de auto moet stappen om tegen 8u op KV Mechelen te zijn, toch koos hij voor een nieuwbouw in Maldegem, eerder dan in de buurt van Mechelen. “
Elke match zit moeder Véronique op de tribune, zowel in Mechelen, als op verplaatsing. Maar het is afzien voor het moederhart. “Goh, stress dat ik heb, nog altijd, na al die jaren. Je zit daar tussen al die mensen en als het al eens minder gaat is dat niet altijd aangenaam”. Maar het werd een boerenjaar in Mechelen. Nikola scoorde zelf maar zes doelpunten, maar was wel goed voor 11 assists. Het leverde hem alvast de nominatie op voor de titel van Beste Speler van 1B.

De Max
Woensdag 1 mei volgde de apotheose: de bekerfinale tegen AA Gent. Met als man van de match, naast KV-keeper Verrips...Nikola Storm. Eerst een vrijschop op de paal en zes minuten later de gelijkmaker voor KV Mechelen. Wat een verschil met Nikola’s eerste passage op ‘de Heizel’.
Véronique: “Het was inderdaad de tweede keer dat we naar het Koning Boudewijnstadion trokken. In 2015, toen Refaelov in de laatste minuut met de 2-1 Club de beker bezorgde tegen Anderlecht, was Nikola er ook bij. Maar na de opwarming kreeg hij te horen dat hij als negentiende man afviel en in de tribune moest gaan zitten. Nu was het de max ! Niet te beschrijven en ook heel emotioneel, zeker toen hij scoorde. Een belangrijk doelpunt, zodat ze konden gaan rusten met 1-1. Daarna zijn we nog naar het stadion van KV Mechelen getrokken, om te gaan vieren”.
Maar daags nadien was het business as usual ten huize Storm.
“Ja, ja, hij heeft weer enkele sms’jes gestuurd”, lacht moeder.
En nu eerste klasse en de Europa League ?
Véronique: “Tenzij de voetbalbond KV Mechelen in 1B houdt wegens die vermeende omkoopaffaire. Uiteraard weegt die onzekerheid op Nikola en de spelers. Hij ziet echt uit naar 1A, want hij heeft het al gezegd: ik heb het na drie seizoenen wel gezien in 1B”.

Piet De Baets