• Eeklo

Tien jaar geleden nam Bart Ginneberge op het einde van de Koning Albertstraat in Eeklo de bekende kapperszaak over van zijn vader Freddy. Inmiddels is vrouwtje Marianne Poelman, eveneens kapster van opleiding, al jarenlang zijn dagelijkse co-piloot in hun nog steeds bloeiende “Hairstudio Ginneberge” en is dochter Sophie op de bovenverdieping met ‘Puur Sophie’ al een paar jaar geleden met een eigen schoonheidssalon gestart.

Al vier generaties lang (begonnen met grootvader) verzorgt de familie Ginneberge ondertussen de haarsnit van dames, heren en kinderen. Deze familie heeft dus duidelijk redenen om iets te vieren en dat willen ze niet onopgemerkt laten voorbijgaan.
Heel de feestmaand december leggen Bart, Marianne en Sophie hun klanten in de watten met leuke attenties, lekkere verwennertjes en een glaasje cava.
“Zeventig procent van onze klanten zien we elke week”, legt Bart uit, die al op zijn achttiende met een leercontract in de zaak van zijn ouders aan de slag ging. Maar ondertussen stiekem droomt van een eigen tentoonstelling van werken van zijn andere passie: schilderen…

Romance in het kapsalon
Pour la petite histoire: het was ook op de werkvloer dat Bart de liefde van zijn leven vond.
Bart: “Ik was zeven toen ik Marianne voor de eerste keer zag. Ze werkte toen in het kapsalon van mijn vader en was 7 jaar ouder. Ik zat haar soms stiekem te bestuderen (lacht). Uiteindelijk werden we verliefd en traden veel later in het huwelijksbootje.”
Doorheen de jaren hebben ze doorheen de jaren hebben ze samen, later ook met hulp van dochter Sophie, het kapsalon uitgebouwd met een reputatie die tot ver buiten Eeklo reikt. De sterkte van Hairstudio Ginneberge is dat er een heel originele aanpak gehanteerd wordt: met telkens opnieuw moderne, stijlvolle en verzorgde kapsels, die je echt een leuke verfrissende look bezorgen. En met ‘hair extensions’ jaren geleden al pionier en nu marktleider in de streek.
Ook het gezellige interieur van de zaak valt meteen op. Van zodra je bij Ginneberge binnenstapt, overvalt je een soort huiselijke gemoedelijkheid: een hedendaags, comfortabel en ruim kapsalon, badend in warme kleuren, en met zicht op een mooie binnentuin.

Zeven bloemenextracten
Door voortdurend opleiding te volgen en samen gebiologeerd te blijven ijveren voor de finesses van hun vak, past het team Ginneberge consequent de nieuwste producten en laatste trends toe. Tot grote tevredenheid van hun cliënteel. Dit geldt ook voor topproducten  en kleuringen. Voor het haar van hun klanten kiezen ze voor het professioneel en innovatief merk “L‘Anza” dat – als enige! – Healing Haircare biedt en het haar écht van binnenuit herstelt, met krachtige formules vol keratine die gelijk is aan het haar zelf. Vol exclusieve botanische extracten en andere pure, natuurlijke ingrediënten. En 100 % vrij van belastende stoffen, zoals sulfaten. Alle producten van L’Anza zijn gluten- en parabenen-vrij of parabenen-veilig. De shampoos zijn bovendien vrij van sulfaten en sodiumchloride, waardoor ze effectief en toch mild zijn.

In de lijn van ‘L’Anza Healing Haircare’  zit onder meer het Flower Shield Complex, een speciale combinatie van bloemextracten om het haar te beschermen tegen kleurverblekende UV-stralen. Dit revolutionaire complex bevat dezelfde antibleek protectors, krachtige, plantaardige ingrediënten, onttrokken uit zeven kleurspecifieke bloemen, die deze laatsten gebruiken om hun kleur in bepaalde UV-golflengtes te beschermen. Deze 7 bloemextracten bieden natuurlijke bescherming tegen verbleken in alle kleurvarianten, verzadigingen en kleurhoogtes. Het resultaat: de haarkleur blijft glanzend, helder, langer mooi én gezond !
Marianne: “De producten van L’Anza zijn werkelijk fenomenaal gebruiksvriendelijk. Een plezier om mee te werken en ook onze klanten gaan erin mee en blijven er heel tevreden over. Wie het wenst kan ook uit een gans gamma naverzorgingsproducten van het merk kiezen om mee naar huis te nemen.”

Het verhaal achter ‘GreatLenghts’
Twee andere bekende specialiteiten van Hairstudio Ginneberge zijn haarverlenging en haarvermeerdering. Daarvoor gebruiken ze in dit salon de haarstrengen van ‘GreatLenghts’. “Een echt revolutionair systeem om het haar niet alleen langer, maar ook dikker te maken, met lengtes tussen 30 en 60 cm, bevestigd aan het eigen haar, op zo’n halve centimeter
 van de hoofdhuid.”, legt Marianne uit.
Bart: “Die bevestiging is pijnloos en de klant kan zelf bepalen welke kleur, hoeveel haarstrengen en welke stijl. Bovendien werkt men met gezond, natuurlijk glanzend haar zodat het verschil met het eigen haar onmerkbaar is. De haaruitbreiding kan vier tot acht maand blijven. Achter het merk zit een merkwaardig proces. Voor de productie van deze natuurlijke strengen maken ze gebruik van het haar van Indiase vrouwen die tijdens een hindoeïstisch ritueel hun haar offeren. Dit haar wordt eerst in een vlecht gelegd voordat het afgeknipt wordt. Hierdoor liggen vanaf het begin alle haren in dezelfde richting. Nadien gebeurt nog een strenge selectie. Het blijft dus ruw haar dat overeenkomstig gesorteerd is.”
Naar aanleiding van de verwenmaand krijgen klanten in de maand december 25 % korting op haarverlengingen.

“Puur Sophie”
Een mooiere en meer toepasselijkere naam voor haar schoonheidssalon had Sophie bij de start in 2011 niet kunnen bedenken. In een rustgevend interieur op de eerste verdieping boven het kapsalon van haar ouders zorgt ze er voor gelaatsverzorgingen, epilaties, manicure, medische pedicure, massage, peeling en andere wellness-toepassingen. “Ook voor mannen zijn schoonheidsverzorgingen geen ver-van-mijn-bed-show meer”, knipoogt Sophie.
In haar salon gebruikt zij voor gelaats- en lichaamsverzorgingen uitsluitend de producten van “Jojoba Care”. Deze zijn op basis van jojoba-olie en 100 %natuurlijke geuren.
In de decembermaand worden de klanten van Sophie bijzonder verwend. Met een extra masker (15 minuten) bij gelaatsverzorging, met een gratis voetmassage van 10 minuten bij een pedicure en een gratis kleurtje naar wens bij een manicure.
Het schoonheidsinstituut van Sophie is open op maandag, dinsdag en woensdag. De andere dagen springt ze bij in het kapsalon van haar ouders.

Ook verwenmaand voor mannen
Ook mannen, nog steeds een behoorlijk deel van het cliënteel, worden een maand lang in de hulde betrokken.
Bart: “In december trakteren we de mannen uitzonderlijk ook eens elke dinsdag- en woensdag - tot ‘s avonds 21 uur ! – op een echte mannenverwenning. Tijdens hun knipbeurt schenken we hen een stevige borrel in (whisky, cava of een ander voorkeurdrankje) en voegen er een lekker hapje bij. Een gezellige avond voor mannen onder elkaar.  Ze kunnen er tevens ook kennismaken met demo’s van de trendy nieuwe haarverzorgingsproducten van het Amerikaanse “18.21”:  geuren, spray’s en gels verpakt in vooroorlogse stoere whiskyflessen (zie foto). En elke mannelijke klant krijgt een staaltje mee naar huis. 

Kunstzinnige kapper Bart
In zijn salon hangen een paar geslaagde exemplaren van zijn andere (stiekeme) hobby en passie: schilderen. Zeer modern en vaak heel origineel. Schilderen op doek wordt soms vervangen door ”kunst in een box’.
Het zit kapper Bart Ginneberge duidelijk in het bloed. “In de nabije toekomst zou ik nog graag een mooie expo organiseren met mijn werk”, aldus Bart, die in zijn jonge jaren les volgde bij Patrick Ysebaert en Hilde Barbier in de Eeklose Kunstacademie.

Extra afhaalservice
Klanten die moeilijk te been zijn worden voor een klein bedrag (indien gewenst) thuis afgehaald en teruggebracht.

Michel Wijne/Piet De Baets