• Eeklo
29/01/2018

Een unieke kans voor de fans van deze door sommigen gecontesteerde, door anderen gevierde schrijver, wiens columns  waarschijnlijk meer stiekem worden gelezen dan toegegeven.

Herman Brusselmans komt nu voor de eerste maal naar Eeklo, uitgenodigd door toneelgezelschap De Koperen Leeuw, op vrijdag 9 en zaterdag 10 februari a.s. telkens om 20 uur. Dat deze auteur ineens twee dagen na elkaar de zaal mag vullen heeft te maken met de capaciteit van dit oergezellige café-theatertje met slechts 95 zitplaatsen. En men hoopt er stilletjes op ruime belangstelling voor deze unieke kans.

Het programmaboekje is vol lof over deze “Mooie Jonge Oppergod van de Vlaamse Letteren”, die, nu hij eindelijk van het roken is afgekickt, onverstoorbaar voorleest uit zijn werk. Wat ? dat weet hij zelf nog niet. Nu hij pas zestig geworden is, geeft hij de indruk dat niets hem uit zijn evenwicht kan brengen, maar niets is minder waar. Dat zal blijken uit het tweede gedeelte van de avond, een interview, waarin Brusselmans een ‘ongecensureerde’ dialoog aangaat met het publiek, vooral over zichzelf en de dingen uit zijn columns. Niet voor niets is de minimum leeftijd 16 jaar…

Gefantaseerde zever
Wij hebben Herman gebeld voor een kort gesprek. Een lieve, kalme en gevoelig man. Heel anders dan we hadden verwacht. We hebben het met hem vooral over het Meetjesland gehad. Een streek die geregeld in zijn verhalen en columns voorkomt: Lembeke, Lovendegem, Adegem. Waarschoot komt het meest voor. Hij werd er in Waarschoot voor gehuldigd. Nochtans is hij niet mals met zijn fantasieën over dit dorp.
“Eens liet ik de Duitse veldmaarschalk Rommel daar op doortocht eens ‘schijten achter een struik’, vertelt hij gniffelend. En wij lazen zelf eens in Humo “hoe een Egyptische paaldanseres in de 7de eeuw voor Christus met de toenmalige Lotto 10 kamelen, 4 lama’s  en een Duitse herder won, maar in Waarschoot aan haar einde kwam toen Achmed de kameel haar doodbeet nadat de danseres hem een schup tegen zijn kluutten had gegeven omdat hij haar geen pootje wilde geven…”
Brusselmans: “90 % is natuurlijk verzonnen. Pure zever.”
Alsof wij dat niet wisten.
Het Meetjesland is ook zijn geliefd parcours als hij een sightseeing-ritje met zijn moto’s maakt. Vroeger reed hij dan wel eens tot in Adegem bij zijn schoonouders, want zijn geliefde (intussen sinds 2010 ex-)
echtgenote Tanja De Metsenaere is van daar.
Hij ziet haar nog geregeld, zegt hij, zij zorgt voor hun gemeenschappelijke huishond Eddy die soms bij Herman als dogsitter wordt afgeleverd wanneer Tanja weg moet.
“Nu is zij in Ibiza om een tweede hondje af te halen, Poppy. Ik zie er naar uit”, vertelt hij met een beetje vertedering in zijn stem.
We vragen hem waarom hij komt voorlezen uit eigen werk, we kunnen toch evengoed zijn boeken lezen?
Herman: “Jamaar, ik lees onuitgegeven verhalen voor, die ik speciaal voor dergelijke gelegenheden heb geschreven. Ik heb er een hele voorraad van. Choquerende, liefdesverhalen, serieuze, of een combinatie van alles. Hangt af van het publiek van de avond. Ik kijk eerst eens rond welk publiek er zoal in de zaal zit: ouderen, jongeren? en pas dan mijn programma aan.
We vragen hem hoe het komt dat zijn columns recent uit Het Laatste Nieuws zijn verdwenen?
Brusselmans: “Zij hebben mij eens gebeld en koudweg gezegd dat zij mij wegens besparingen moesten schrappen. Ik was zogezegd te duur. Maar ik werkte al acht jaar aan hetzelfde tarief. Duizenden bijdragen heb ik voor hen geschreven, 20 jaar lang. Het heeft mij kwaad gemaakt, want waarom gingen zij niet in discussie over de prijs? Waarom bijvoorbeeld dongen zij niet af? Zij hebben om dezelfde reden ook Kamagurka buiten gewipt. En zonder het lezerspubliek daarvan in te lichten ! Hoe noem je zoiets?
Taptoe: “Boertig ! “
Brusselmans: “Ja, zoiets.”    
We hadden nog veel vragen. Maar de tijd was op. We werden gewaar: met Brusselmans kan je lang keuvelen, maar de tijd moet er zijn. Hij gaat geen onderwerp uit de weg.
Over zijn nieuwste vlam Lena (26) en hoe zij hem tot het schrijven van 832 bladzijden heeft geïnspireerd? Hoe zij hem van 40 naar 6 sigaretten per dag heeft gebracht? En waarom hij geen sandalen mag dragen van haar. Of waarom hij nooit naar het voetbal gaat? Waarom hij de Belgische competitie zo slecht vindt? Wie hem inspireerde tot een soort archaïsche taal? (hij schrijft bijvoorbeeld: ik heb medegedaan aan…).
Maar we zullen naar zijn optreden gaan, daar kunnen we opnieuw voluit vragen stellen.
Eerst nog een laatste vraag: of het waar is dat Marie-Jeanne
Bruggeman van de Koperen Leeuw al jaren platonisch verliefd is op hem?
Antwoord: “Dat zijn méérdere vrouwen, veronderstel ik…”

Piet De Baets