Lembeke staat voor een waanzinnig druk weekend. De vijfde Speculoosfeesten lokken opnieuw duizenden toeschouwers naar de koekjesgemeente. Het dorp dat sinds mensen heugenis op de kaart gezet wordt door Lotus Bakeries. De firma die je op alle vakantiebestemmingen in heel de wereld zowat tegenkomt, vertegenwoordigd door haar lekkers bij een kopje koffie. Kaprijkenaar en dirigent Hessel De Groff componeerde, speciaal voor deze vijfde Speculoosfeesten, een klassiek muziekstuk over de geschiedenis van de Lotus.

'We maken ons op voor een erg drukke week' blikt feestcomitévoorzitter Luc Haverbeke vooruit. 'Vanaf aanstaande vrijdag tot en met woensdag 23 september staat immers de vijfde editie van de Meetjeslandse Speculoosfeesten op het programma. We hebben meer dan honderd activiteiten in het programmaboekje staan. Ze allemaal opnoemen zou ons veel te ver leiden. Toch willen we twee nieuwigheden speciaal benadrukken. Op zaterdagavond, om 22.30 uur, wordt er een grandioos vuurwerk afgestoken op het voetbalveld van FC Lembeke. Een andere topper wordt het jubileumconcert in de kerk van Lembeke op vrijdagavond.' Dirigent Hessel De Groff componeerde speciaal voor deze jubileumuitgave van de Speculoosfeesten een klassiek muziekstuk.
'Ik heb er zo'n 80 uur aan gewerkt' vertelt de man die dertien jaar geleden vanuit Sas-van-Gent naar Kaprijke kwam wonen. 'Bijna dagelijks ruik ik de zoete geuren vanuit Lembeke. Dit én het feit dat de Speculoosfeesten vijf jaar bestaan, inspireerden me om er een klassiek muziekstuk van bijna een kwartier over te componeren. Het werkstuk vertelt de geschiedenis van Lotus Bakeries. Het begint allemaal met een klokje dat de geboorte van de koekjesbakker symboliseert. Gaandeweg vertellen we heel het verhaal van Lotus. Hoe de firma groot werd en nog groter wil worden. Mijn muziek vertelt het verhaal van de overnames die de fabriek realiseerde, van het succes dat men heeft en van de toekomstplannen die er zijn. Voor ik aan mijn huiswerk begon heb ik eerst het bedrijf bezocht en werd ik rondgeleid. Zo kreeg ik een prachtig beeld over het reilen en zeilen van Lotus Bakeries, het bedrijf dat Lembeke al jaren op de wereldbol plaatst.'
De Groff gaf zijn werkstuk de titel 26.000.000 mee. 'Een cijfer dat gelijk staat aan het aantal geproduceerde kilogram speculooskoeken in 2007' verklapt de Nederlander. 'Het stuk zal vertokt worden in de kerk van Lembeke door de IJver en Eéndracht uit Kaprijke, samen met de muziekmaatschappij uit Sambreville. De gemeente waar Kaprijk bijzonder nauwe banden mee onderhoudt. Wie het stuk beluistert, zal de koekjes door de fabriek zien passeren.' Kaarten voor dit unieke concert kosten 10 euro. Wie een VIP-behandeling wil, telt 15 euro neer. Kaarten bestellen kan op 09-328.63.46 (LK)