Geen gemakkelijke periode voor een opkomende politieker in deze korte kiesperiode.
Want hoe moeten ze in een minimum van tijd én hun kiezers inpalmen, markten en huisbezoeken afdweilen, om ter sympathiekst blijven lijken, routinematig de meest fotogenieke tandpastalach produceren, affiches plakken, mailings versturen én honderden telefoontjes plegen?
En dat alles tussen de dagdagelijkse job door en onderwijl pogen om even doodnormaal mama, papa, en/of echtgenoot(ote) te blijven spelen ...?
Ondertussen zich nerveus afvragend hoe ze het er déze keer vanaf zullen brengen? Met het ambetante gevoel van zich constant "bloot" te moeten geven aan een meestal ongeïnteresseerd publiek dat steevast faket dat ze dit keer zéker voor hen zullen stemmen. Ja mijn oor. Plicht of ambitie? Onnozel of serieus bezig ?

Drie sympathieke dames in het gezelschap van één galante heer kwamen aan Taptoe vragen hoe ze zich het best konden profileren naar hun Meetjeslandse kiespubliek toe, liefst in de week net vóór de 13e juni en met redelijke kans op persoonlijk succes?
Antwoord van Taptoe: via een kort zakelijk portret van elk. No nonsens, realistisch en zonder franjes, gewoon een puur curriculum vitae als wilden ze solliciteren naar de job van meest populaire politieker. En zien of dat op de politieke hitparade van 13 juni zal resulteren in hoge scores.
Ze waren allen unaniem akkoord en we stonden versteld hoe open ze achteraf waren in aparte gesprekken met ondergetekende.
En wij die dachten dat we ze al langer (goed) kenden.
WIN WIN
Ann Coopman (Waarschoot), Valerie Taeldeman (Maldegem), Trees Van Eykeren (Assenede) en Koen Loete (Eeklo): alle vier hebben ze binnen enkele dagen één ding gemeen, misschien de laatste keer in hun leven. Ze zijn samen met Pieter De Crem (Aalter) en Joke Schauvliege (Evergem) de enigen van de CD&V in het Meetjesland op één en dezelfde Kamerlijst die door het kiespubliek zonder onderlinge concurrentie samen kunnen gekozen worden.
Zes rode bolletjes ineens kleuren en de kiezer heeft geen verscheurende keuze hoeven te maken. Terwijl ze elk niettemin een 'volledige' stem scoren achter hun naam. Win win voor kiezer én politieker !

TREES VAN EYKEREN (33)
7e plaats
Deze nog ongehuwde jonge vrouw woont in Boekhoute en deed al vier maal mee aan verkiezingen. Voor de Senaat haalde ze al eens 27.000 stemmen en bij de laatste gemeenteverkiezingen als lijsttrekker ook al 1.800. Ze werkt op het kabinet van ontslagnemende federale minister van buitenlandse zaken Steven Van Ackere, is maatschappelijk adviseur van opleiding maar studeert sinds vorig jaar verder als student in de rechten (2e jaar momenteel). "Ik doe maar ineens 2e zit", zegt Trees, " want deze verkiezingen kwamen wel zeer onverwachts en ongelegen midden de blokperiode". Ze zit momenteel in haar gemeente in de oppositie als gemeenteraadslid maar heeft een jeukende ambitie om de actuele burgemeester binnen 3 jaar het nakijken te geven.
Trees kwam onlangs zeer ludiek in het nieuws met een gewaagde badscène op You Tube, dat ondertussen al meer dan 6.300 keer is bekeken. Hoeveel "bloot"ze hiervoor wou prijsgeven, kan iedereen met een privé speurtocht zelf uitpluizen...

 

ANN COOPMAN (48)
19e plaats
Ann is de oudste dochter van Daniël en Edith Coopman-De Baedts (Ter Beke) en startte zo'n 15 jaar geleden in de Waarschootse politiek, eerst als schepen, daarna als burgemeester. Een job die haar ligt en die ze het liefst nog enkele jaren langer zou willen uitoefenen. Ze heeft dan ook doelbewust gekozen om haar professionele activiteiten - haar deeltijdse job in OBC De Waai en haar eigen zaak (secretariaatsdiensten voor jonge starters en verenigingen) - op "hold" te zetten om zich full time op haar burgemeesterstaak te kunnen concentreren.
Ann heeft samen met Jo Pauwels 2 dochters en 2 zonen, twintigers en universitairen-, die haar volop steunen. Haar echtgenoot reist voor zijn job zowat gans de wereld af, maar vindt toch nog de tijd om in Waarschoot voorzitter van de plaatselijke CD&V-partij te zijn en bestuurslid van voetbalclub KFAC Waarschoot.
Ann komt nu voor de 3e keer op de Kamerlijst op met de slogan "Een hart voor 't Meetjesland". Zij wil op die manier de dossiers uit de regio in Brussel op de agenda krijgen. De laatste gemeenteraadsverkiezingen eindigde ze in de plaatselijke top 3 met 944 voorkeurstemmen.

TAELDEMAN VALERIE (34)
9e opvolger
Kleindochter in de bekende familie van Bouwstock Taeldeman in Kleit, kwam Valerie in de politiek als parlementair medewerkster bij burgemeester Johan De Roo toen hij nog volksvertegenwoordiger was.
Later werkte ze een paar jaar op het kabinet van toenmalig Vlaams minister-president Yves Leterme en later op dat van Kris 'Clooney' Peeters.
Valerie was eigenlijk al door haar studies voorbestemd voor haar latere politieke loopbaan. Ze volgde Politieke en Sociale Wetenschappen aan de Gentse universiteit en haalde bij haar eerste gemeenteraadsverkiezingen in 2000 al onmiddellijk 1.250 stemmen. Later - in 2006 - zelfs 2.000 voorkeurstemmen, wat haar in Maldegem meteen (nog steeds) een schepenambt opleverde.
Ze bleek een waar stemmenkanon in de twee Vlaamse verkiezingen van 2004 en 2009 met telkens 11.500 stemmen. Toen lijsttrekker Joke Schauvliege verleden jaar (2009) minister werd in de Vlaamse regering kon Valerie - als eerste opvolger op de lijst - Joke's plaats innemen als Vlaams volksvertegenwoordiger.
Valerie leeft samen met Tom en hun twee schattige dochtertjes Marlies (3) en Nicca (1). Haar partner Tom Vermeirsch is commercieel directeur bij het persdistributiebedrijf AMP en voorheen logistiek verantwoordelijke bij de Persgroep (Het Laatste Nieuws/De Morgen).
Valerie's uitgesproken ambities blijven politiek geïnspireerd. Vooral het Meetjesland op de kaart in Brussel houden als politiek vertegenwoordiger drijft haar.

 

KOEN LOETE (42)
lijstduwer
Hij is niet alleen de uitvinder van de slogan 'Eeklo, het kloppende hart van het Meetjesland', hij doet er als burgemeester ook alles aan om die slogan waar te maken.
Koen's politieke loopbaan begon al onmiddellijk na zijn studies aan de Hogeschool in Gent. Hij werd politiek medewerker van de partijvoorzitter op het hoofdbureau in Brussel. Dichter bij het 'kloppende hart' (heb je hem?) van de politiek kan je niet zitten. Hij leerde er alle latere Vips van de nationale politiek kennen: Johan Van Hecke, J.L.Dehaene, Marianne Thyssen, Inge Vervotte (goede vriendin), enz. Nu hij fulltime in Eeklo gekluisterd zit, voelt hij het persoonlijk contact met de broeders in Brussel soms wel eens als een gemis aan. Hij zou meer kunnen doen voor zijn stad en zijn streek als hij als verkozen mandataris in de Kamer kon geraken. En de combinatie van deze 2 jobs ziet hij perfect combineerbaar.
Ondertussen heeft hij ook plaatselijk een mooi parcours afgelegd. Na Eric Matthijs (vroegere burgemeester en parlementslid) haalde hij bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen de hoogste Eeklose score met 2.751 stemmen. Hij is een graag geziene jonggezel, steeds beleefd en piekfijn gekleed, weg (zot) van Italië en de meest attentvolle politieker voor vrienden en stadsgenoten. Dat de partij hem de plaats als lijstduwer toevertrouwde geeft hem de comfortabele positie om zondag a.s.hoog te scoren.

GOE BEZIG ?
Deze vier jonge mensen vormen samen voor het Meetjesland een nieuwe generatie van politiekers met inzet en talent. Na (verdwenen) plaatselijke iconen als Eric Matthijs, Paul Wille, Johan De Roo, Johan Tavernier, Wilfried van Durme, Toni Van Parijs en Paul Van Grembergen, heeft het Meetjesland dringend nood aan vers bloed op nationaal vlak om de streek hogerop te vertegenwoordigen en te promoten.
Dat dit klavertje vier nu ondermeer 'you tube' en 'facebook' als hulpmiddelen bij hun campagne gebruikt zegt genoeg over hun leeftijd en ambities. Als ze elk apart veel stemmen halen vindt straks ook hun kiespubliek dat ze goed bezig zijn.
Piet De Baets