Of het voor onze streek een record is weten we niet, maar 75 jaar getrouwd zullen we nog niet veel meegemaakt hebben.

Alhoewel 50 jaar (goud), 60 jaar (diamant), 65 jaar (briljant) en zelfs 70 (platina) ons nog bekend in de oren klinkt, is het zowaar zoeken op internet hoe een 75 jaar huwelijk genoemd wordt: albast !
En dan is de volgende vraag: welke ouderdom moeten beiden dan wel bereikt hebben om dàt nog te kunnen vieren?
Marcel De Rycke en Ida De Clerck vierden op 22 mei in het rusthuis St. Jozef in St. Laureins hun 75ste huwelijksverjaardag in het bijzijn van officiëlen, familie en vrienden.
Marcel is van 1920 (St. Laureins) en dus 97 jaar. Ida is geboren in 1922 (St. Margriete) is 95 jaar. Zij trouwden op vrij jonge leeftijd op 22 mei 1942, midden de oorlog. Ze kregen 5 kinderen, waarvan nog 4 in leven: Ivan, Joris, Daniel en Freddy. Marcel is ondertussen voor de 4de maal overgrootvader (met 4 viergeslachten). Hij werkte op de travaux, was ook landbouwer en werkte een tijdlang in de fabriek. Ida deed het huishouden.
De hobby’s van Marcel liggen voor zijn tijd voor de hand. Hij werd nog gekroond als oudste krulboller van het Meetjesland en was een fervent duivensportliefhebber. Het koppel heeft heel hun leven
op de Comer gewoond en verblijven nu sinds enkele jaren in het rusthuis van St. Laureins waar ze nog steeds goed verzorgd worden.
Kleinzoon Steven, die ons bijgaande foto’s bezorgde, heeft lange tijd bij zijn mémé en pépé gewoond en is er opgegroeid. Samen met zijn kinderen gaat hij nog vele malen op bezoek bij de jubilarissen.
Als het jubilerende echtpaar nog samen 5 jaar blijft leven weten we niet hoe dan hun 80 jaar huwelijk wordt genoemd…?  “Eik” zegt internet. Je kan het net zo goed plutonium, graniet of ‘dubbel smaragd’ (2 x 40 jaar) noemen…
Een record is in elk geval niet meer veraf. Vorig jaar vierde een koppel in Zeveneken nog hun 77ste huwelijksverjaardag, toen het langst getrouwde koppel in België. Ze werden 101 jaar oud.(PDB)