Het bedrijf Ontex uit Eeklo, vroeger lange tijd onder Eutima bekend,  blijft een vast anker in de plaatselijke erbeidsmarkt. Met 420 personeelsleden op?een oppervlakte van 90.000 m2 waarvan 53.000 m2 bebouwd, is dit een fabriek die niet alleen figuurlijk steeds een ‘straatlengte’ voor wil liggen in de vraag naar veiligheid voor het personeel.

VEILIGHEID VOOROP

Op de internationale veiligheidsdag van eind april jl. kregen familieleden, vrienden, pers en andere genodigden een zeldzame kijk op het binnengebeuren van het 24 u op 24  en 7 op 7dagen permanent doorlopend productieproces. Jef Monballyu, in 1982 gestart als project ingenieur bij Eutima, is inmiddels opgeklommen tot fabrieksdirecteur of ‘plant manager’ van dit Eeklose Ontex-filiaal. Bij zijn rondleiding haalde hij ons tussendoor enkele belangrijke cijfers en merkwaardige ‘weetjes’ aan.

“Vorig jaar  reden meer dan 13.000 vrachtwagens aan en af  voor aanvoer van  grondstoffen en ophaling van  afgewerkte producten via 6 laadkaaien. ?“ De productie overtreft dan ook de 2,8 miljard stuks hygiënische damesproducten en babyluiers ! De omzet benadert de 124 miljoen euro. In een immens voorraadmagazijn staan 16.000 paletten voor stock opgesteld. Dit moet ook want men produceert 1.200 volle paletten per 24 uur. In een aanpalend magazijn liggen 18.000 wisselstukken met een waarde van 3 miljoen euro opgeslagen om bij pannes onmiddellijk te kunnen ingrijpen.

Met een eigen interne brandweerinterventieploeg van 30 personen, 400 overal verspreide blusapparaten, branddeuren, 5.000 Sprinkler sproeikoppen, een gigantische voorraad van 850.000 liter in een ondergrondse watertank, brede buiten-brandgangen tot zelfs een rechtstreekse pijplijn vanuit de aanpalende vaart,  is men daar op alles voorbereid. Van grote rampen zijn wij op die manier tot nog toe gelukkig gespaard gebleven. Maar ook aan de veiligheid van de 21 non-stop draaiende productielijnen en een eigen kwaliteitslabo wordt extreme aandacht besteedt”.??VAN EUTIMA

NAAR ONTEX

De Ontex Eeklo fabriek werd gesticht in 1976 onder de naam Eutima, die toen deel uitmaakte van de groep “Georgia Pacific”, vroeger genaamd “Fort James” en “Kayserberg”. Tot de overname door Ontex produceerde deze plant A-merken in dameshygiëne producten en babyluiers. “In 1997 werd de fabriek overgenomen door de Ontex groep”, vertelt de directeur verder. “Deze groep met hoofdzetel in Zele en een tweede Belgische fabriek in Buggenhout produceert incontinentiemateriaal, babyluiers en dameshygiëne producten. Voor de distributie sector worden voornamelijk private label merken (huismerken van de winkelketens) geproduceerd”. Ontex is naast de twee Belgische fabrieken actief met productie eenheden in Duitsland, Tsjechië, Frankrijk, Spanje, Turkije, Algerije, China, Australië en Rusland. De groep stelt +/-3500 mensen te werk, waarvan een 900 tal in België (Zele, Buggenhout en Eeklo);

ZWARE INVESTERINGEN

Met de overname in 1997 door Ontex van de site in Eeklo  gingen tal van investeringen gepaard.  In 2000 werd een nieuwe productiehal opgetrokken evenals nieuwe magazijnen grondstoffen en afgewerkte producten op de oude terreinen van Uneklo (Slachthuisstraat en Korte Moeie). “Met investeringen in nieuwe productielijnen  verdubbelde dit de  productiecapaciteit in Eeklo”, licht Jef Monballyu toe. “De grootste investeringen de laatste jaren waren de twee volledig geautomatiseerde pro-?ductielijnen voor babybroekjes (goed voor zo een 6 miljoen € per lijn) en hier bovenop nog 800.000€ voor ombouw van bestaande lijnen naar een nieuwe type babyluier”.

PERMANENTE ?PERSONEELSGROEI

Het personeelsbestand groeide tussen 1997 en heden tot meer dan 400 werknemers.  “Momenteel worden er in Eeklo op 22 volledig geautomatiseerde productielijnen zo’n 580 verschillende referen-?ties babyluiers, babybroekjes, maandverbanden en inlegkruisjes geproduceerd voor klanten tot in Australië en Nieuw Zeeland toe. Er wordt geproduceerd in 3 ploegen (3x 38u) met aparte weekend overbruggingsploegen (2x12u) op een beperkt aantal productielijnen”. Ontex is door de continue investeringsgolf steeds op zoek naar technisch geschoold personeel. Ben je bereid in 3-ploegen te werken en heb je een mechanisch technische achtergrond en zit sleutelen in je bloed of heb je een elektrische achtergrond met kennis in PLC sturingen en electrische motoren, neem dan zeker contact op met de personeelsdienst van Ontex Eeklo: geert.haelman@ontexglobal.com of telefonisch 09/376 77 03

VOOR DE GROEP

In 2011 werden in Ontex Eeklo 2,8 miljard eenheden geproduceerd, welke een omzet vertegenwoordigd van 125 miljoen euro. Dit is 11% van de totale Ontex omzet. “Ontex Eeklo is tevens het kenniscentrum inzake dameshygiëne binnen de groep. Dit betekent onder andere dat het onderzoek en research inzake dameshygiëne en verpakkingsgebeuren voor de gehele groep gestuurd wordt vanuit Eeklo”. Klanttevredenheid staat voorop. Flexibel kunnen inspringen op vraag van de klanten en het garanderen van een veilig en kwalitatief product staan centraal in de bedrijfsvoering. Naast het ISO 9001 kwaliteitscertificaat kan de site in Eeklo het milieu certificaat ISO14001 evenals het BRC certificaat voorleggen. De fabriek ziet tevens permanent toe op energie besparende projecten die er op gericht zijn om de CO² uitstoot drastisch te reduceren.

Piet De Baets