Oplossing voor overbodig plastic in huis.
Omdat de technologie niet stilstaat en er ook op het gebied van recyclage heel wat vernieuwingen zijn, zullen vanaf begin volgende maand (1 juni) ook alle huishoudelijke plastic verpakkingen in de blauwe zak gesorteerd mogen worden.
Denk maar aan (yoghurt)potjes of botervlootjes. Er verandert voor de rest niets aan de afvalophaling. De oude blauwe PMD-zakken (straks komen er nieuwe) mogen verder worden gebruikt. In Aalter verdwijnt wel de paarse P+MD-zak, die als proefproject gold.
 

Er mag méér in de blauwe zak
Ruim twintig jaar geleden werd de (vandaag ingeburgerde) blauwe PMD-zak ingevoerd. Ondertussen weten we allemaal dat er in die blauwe zak enkel plastic flessen, flacons, metalen verpakkingen en drankkartons mochten gesorteerd worden. Vanaf 1 juni komt daar verandering in. In de 15 gemeenten van het Meetjesland die hun afval door de  verbrandingsoven IVM in Balgerhoeke laten verwerken, wordt ‘de nieuwe blauwe zak’ ingevoerd. Het gaat o.m. over de gemeenten Aalter, Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Lievegem, Maldegem, Deinze en Sint-Laureins.  
Voortaan mag ieder gezin dus ook als PMD sorteren: huishoudelijke plastic verpakkingen, zoals yoghurtpotjes, botervlootjes, plastic zakken en plastic verpakkingswikkels (folies), plastic schaaltjes, plastic potjes, tubes en verder metalen verpakkingen zoals drank- en conservenblikken, spuitbussen voor voedingsmiddelen en cosmetica, aluminium bakjes en schaaltjes, deksels, doppen, kroonkurken en drankkartons. Allemaal samen in dezelfde blauwe zak dus.
 

Besparing
De oude PMD-zakken blijven onbeperkt geldig. Er is geen probleem als u nog een oud voorraadje liggen hebt, of als er in uw verkooppunt nog geen nieuwe beschikbaar zijn. Vanaf 1 juni mogen die oude blauwe zakken dus nog steeds voor ophaling worden aangeboden met erin de plastic verpakkingen. In principe veranderen de ophaaldagen ook niet.
De nieuwe blauwe zak wordt geleidelijk in heel België ingevoerd. Omdat er meer in de PMD-zak mag, hoopt men dankzij deze nieuwe maatregel 8 kilogram restafval per inwoner minder op te halen in de traditionele duurdere (witte) resthuisvuilzak, dus minder verbranding, goed voor het milieu en voor minder plasticsoep .
In Aalter liep er sinds 2016 een proefproject met een paarse P+MD-zak, waarin al meer mocht worden gesorteerd. De Aalternaar mag die oude P+MD zakken onbeperkt verder opgebruiken maar nadien wordt ook de nieuwe blauwe zak ingevoerd.

Wat mag er niét in ?
Opgelet! Volgend afval is ook in de nieuwe blauwe zak NIET toegelaten: verpakkingen met een grotere inhoud dan 8 liter, verpakkingen met een kindveilige sluiting (waarop je eerst moet duwen vooraleer te draaien), verpakkingen die giftige of bijtende producten bevat hebben, verpakkingen van motorolie, pesticiden en siliconentubes, piepschuim (isomo), plastic emmers, regenponcho’s, regenlaarzen en tuinslangen.
Zorg ervoor dat de plastic verpakkingen helemaal leeg zijn of geen etensresten meer bevatten. Steek de verpakkingen NIET in elkaar of stop ze NIET samen in kleinere zakjes om die dan samen in de blauwe zak te steken. Win extra plaats door plastic flessen plat te duwen en vervolgens de dop erop te zetten. Ook als je drankkartons of –blikjes platduwt, kan je heel wat plaats (en centen) in de blauwe zak besparen.
Info: www.denieuweblauwezak.be

(Ives Boone)