• Damme/Moerkerke

Het stadsbestuur van Damme is tevreden dat er na veelvuldig aandringen instandhoudingswerken zullen plaatsvinden aan het Kasteel Vanreybrouck in Moerkerke.

De restauratiewerken aan het kasteel werden doorkruist door een faillissement. Hierdoor ontstond verloedering met gevaarlijke situaties tot gevolg. De curator heeft intussen aannemers de opdracht gegeven om de nodige werken uit te voeren aan het gebouw en de omgeving te laten opkuisen. De werken zouden eerstdaags starten.  
Kasteel Vanreybrouck is een beschermd monument op de hoek van de Middelburgsesteenweg en de Nieuwdorpstraat. Een statig landhuis met ruime tuin. Het neoclassicistische herenhuis werd in 1838 gebouwd. In 1910 werd het in opdracht van de latere Moerkerkse burgemeester Edmond Vanreybrouck uitgebreid. Het is die ingrijpende verbouwing die het kasteeltje haar huidig uitzicht gaf. Het materiaalgebruik is typerend voor het begin van de 20ste eeuw.
In het gebouw werden werken uitgevoerd toen de eigenaar failliet ging. Het gebouw is hierdoor niet wind- en waterdicht. De curator zal de raam- en deuropeningen nu afdichten en vermijden dat delen van het dak of de gevels schade veroorzaken aan de buren of het openbaar domein. In de tuin worden de bomen geïnspecteerd om te vermijden dat takken afbreken of de bomen omvallen. De hagen zullen worden geschoren zodat er opnieuw een vrije doorgang ontstaat op de voetpaden in de Nieuwdorpstraat en de Middelburgsesteenweg.

(PDB)