• Eeklo

Na tien jaar onderbreking wordt er dit jaar opnieuw een Miss Maxi Belgium georganiseerd. Jessica De Smet, een zesentwintigjarige verkoopster uit Eeklo slaagde erin de halve finales te bereiken die in oktober zullen plaatsvinden. De finale van de missverkiezing zelf gaat door in december. 'In die finale raken is geen hoofddoel', zegt ze, 'maar het zou toch plezant zijn. Het belangrijkste is echter dat door de wedstrijd volslanke mensen ook de kans krijgen te bewijzen dat ze mooi en elegant kunnen zijn.'

'Via internet kwam ik te weten dat er dit jaar opnieuw een Miss Maxi Belgium doorgaat', vertelt Jessica De Smet. 'Vera Wesenbeek, de zus van televisiepresentatrice Lynn slaagde erin om opnieuw sponsors warm te maken. Om te kunnen inschrijven moest je tussen achttien en vijfenvijftig jaar oud zijn en de vereiste kledingmaten gaan van 46 tot 56.
'Op zondag 14 juni gingen de preselecties door. We moesten een aantal proeven tot een goed einde brengen: onszelf voorstellen aan publiek en jury, onze deelname aan de wedstrijd motiveren en wandelen op de catwalk. Ik kon mij rechtstreeks plaatsen voor de halve finales. Op dit ogenblik zijn er al acht Oost-Vlaamse meisjes geselecteerd voor die halve finales. Er komen er na verdere preselecties in september nog een twaalftal bij. In oktober wordt er dan verder per provincie in halve finales gestreden voor een plaatsje in de finale die doorgaat op zaterdag 19 december in Waagnatie in Antwerpen. Enkel wie in de provinciale halve finalewedstrijden bij de eerste drie van zijn provincie eindigt, gaat dan naar de finale. In de halve finales is het niet alleen de jury die beslist, ook het publiek kan via sms-voting zijn voorkeur laten blijken. Na de zomer ben ik dan ook van plan wat publiciteit te maken via Facebook, Netlog maar ook door posters en flyers uit te delen', blikt Jessica vooruit.

VOOROORDELEN
Het is de eerste keer dat Jessica De Smet aan een dergelijke verkiezing meedoet. 'De sfeer onder de kandidaten valt best mee', vindt ze. 'Je hoort soms dat er wat nijd en jaloezie heerst onder deelnemers van schoonheidswedstrijden. Ik heb daar niets van gemerkt. Integendeel zelfs, we steunden elkaar. Misschien dat de onderlinge concurrentie wel wat heviger zal worden in de halve finales en de finale. In tegenstelling met veel andere verkiezingen moeten de deelneemsters evenmin zelf zorgen voor de aanbreng van sponsors of instaan voor de verkoop van kaarten.
'Niemand is verplicht grote kosten te doen. De organisatoren gaan ook zelf op zoek naar geschikte peters voor de deelnemers.' Jessica schreef zich in voor de missverkiezing omdat het doel van de wedstrijd is om de vooroordelen tegenover volslanke mensen te laten verdwijnen. 'Verder doorstoten naar de finale zou leuk zijn', aldus de misskandidate, ' maar het is niet mijn hoofddoel. Belangrijker is dat organisatoren en deelneemsters willen aantonen dat ook volslanke mensen capaciteiten hebben, gracieus, elegant en mooi kunnen zijn. Er bestaan nog veel te veel vooroordelen tegenover mensen die een maatje meer hebben, niet in het minst op de werkvloer. Voor mezelf gaat het erom contacten te kunnen leggen met zielsgenoten en wat podiumervaring op te doen.' (Ives BOONE)